Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 63
Foto: PR
DJECA SE SJEĆAJU OSJEĆAJA

Znamo odgovor na vječitu dvojbu: Treba li djecu poticati da vjeruju u Djeda Božićnjaka?

'On te vidi dok spavaš, on zna kad si budan, on zna jesi li bio loš ili dobar'. Svi znaju o komu je ovdje riječ, a pogotovo mala djeca, koja vjeruju u njega svim srcem te mu svakog Božića napišu pismo. Međutim, trebaju li roditelji poticati tu iluziju?

Sadržaj donosi: Tvornica snova

Većina nas u djetinjstvu je vjerovala u Djeda Božićnjaka i njegovu nadnaravnu moć da na saonicama koje vuku sobovi podijeli darove za svu djecu svijeta u jednoj noći - i to točno ono što smo priželjkivali dobiti.

Ali što kad se ta priča počinje raspadati? Kada dijete prestane vjerovati roditelju da neki simpatični djedica sa Sjevernog pola, za kojeg radi gomila vilenjaka, ima uvid u naša dobra i loša djela? Ili kad jednostavno nađe svoje darove nekoliko dana prije Božića, sakrivene ispod kreveta u maminoj i tatinoj spavaćoj sobi? S obzirom na to da će kad-tad saznati istinu - uz današnju tehnologiju, mobitele i informacije na dlanu vjerojatno brže nego nekadašnje generacije - je li onda vrijedno kao roditelj lagati djetetu i poticati ga da vjeruje u nešto što ne postoji? Hoće li zbog toga dijete izgubiti povjerenje u roditelje?

Cute,Toddler,Girl,With,Mother,On,Christmas,Market.,Funny,Happy

Najviše vjeruju 5-godišnjaci

Da bismo odgovorili na ta pitanja, najprije smo istražili do koje godine djeca uopće vjeruju u Djeda Božićnjaka. Otkrili smo da je najveća vjera u čarobnog djedicu sa Sjevernog pola oko pete godine, kada djeca imaju dovoljno kognitivnih sposobnosti da razumiju koncept Djeda Mraza, ali većina još ne preispituje ono što im govore. Kako odrastaju i razvijaju vještine kritičkog razmišljanja, počinju sve više preispitivati stvari i pojave oko sebe.

Sa svim tim na umu, djetetova se vjera u Djeda Mraza razvija između treće i pete godine, opada između šeste i devete godine, a prosječna dob u kojoj djeca prestaju vjerovati je osam godina.

Photo,Of,Santa,Claus,Sleeping,On,Sofa,With,Two,Happy

I premda mnoga djeca prestaju vjerovati oko osme godine, sumnje se mogu javiti i ranije. Obično djeca s vremenom samostalno otkriju istinu i ne postoje znanstveni dokazi da im ta spoznaja uzrokuje veliku žalost i traumu ili da je to nešto što ih natjera da počnu sumnjati u to jesu li njihovi roditelji vrijedni povjerenja. Neka djeca zapravo čak i ne kažu svojim roditeljima da su to shvatila te im dopuštaju da zadrže blagdansku čaroliju još nekoliko godina.

Upravo se toga prisjetila jedna korisnica Instagrama, napisavši u jednom komentaru:

- Sjećam se dana kad smo moja sestrična i ja saznale da Djed Božićnjak nije stvaran... Svi smo bili u kući moje bake na Badnjak. Iskrale smo se da vidimo je li Djed Božićnjak već došao i vidjele smo sve odrasle kako sjede u dnevnoj sobi, piju koktele i sastavljaju sve naše kućice za lutke i igračke i smiju se količini dijelova koje su morali sastaviti. Nikad im nismo rekle što smo vidjele, ali na božićno jutro stalno smo se pogledavale i smijale se svaki put kad su nas pitali sviđaju li nam se darovi koje nam je Djed Mraz donio. Najbolja uspomena ikad!

Poželjno je vjerovati u Djeda Božićnjaka

Dakle, mnoga se djeca ne ljute kada doznaju istinu jer shvate da je Djed Božićnjak zapravo simbol (Božića, blagdana, darivanja, obitelji i slično). A benefiti koje prije te spoznaje mogu dobiti od vjerovanja u Djeda Božićnjaka su raznoliki.

Children,In,The,Morning,Under,The,Christmas,Tree,Dismantled,Gifts

Primjerice, neka su istraživanja pokazala da djeca koja vjeruju u Djeda Božićnjaka odrastaju u ljude s visoko razvijenim stupnjem mašte. Vjerovanje u nemoguća bića poput Djeda Mraza, letećih sobova ili vilenjaka koji izrađuju igračke također može uvježbati dječje vještine zaključivanja. Neka će djeca tako tražiti dokaze koji bi potvrdili njihove sumnje ili čak vršiti vlastite pokuse. To je potvrdila i jedna majka, čiji je sin na Božić odlučio "smjestiti svojim roditeljima":

- Moj sin počeo je sumnjati u Djeda Mraza, ali stvarno sam željela da i dalje vjeruje, uglavnom zato što nisam htjela da otkrije istinu svojoj mlađoj sestri. Kako je saznao istinu zapravo je bilo prilično pametno. Dao mi je svoje pismo Djedu Božićnjaku i kupila sam mu prvi dar na popisu, neku videoigru. Na božićno jutro otvorio ju je i rekao 'Znao sam da si to ti!'. Ispostavilo se da je nama dao lažno pismo, a ono 'pravo' poslao je Djedu Božićnjaku.

I ovo je dijete sigurno bilo ponosno što je samostalno uspjelo na temelju sumnje provesti pokus i donijeti zaključak. Jedna psihologinja čak preporučuje roditeljima da im, kad osjete da njihova djeca počinju sumnjati, pomognu da dođu do otkrića. Jer nakon tog otkrića oni vjeruju da su postali dio svijeta odraslih. Iz tog čina izvlače emocionalnu korist jer su oni sada dio te tajne o Djedu Mrazu, koju moraju čuvati od svoje mlađe braće i sestara.

Christmas,Regards

Stvorite divnu uspomenu i potaknite maštu

Da zaključimo ovu raspravu, predlažemo vam da se više ne pitate trebate li reći svojem djetetu istinu o Djedu Božićnjaku ili ne jer ono će po svemu sudeći to shvatiti samostalno. Djeca su po prirodi vrlo znatiželjna, pravi su mali znanstvenici, pa im dopustite da otkrivaju svijet svojim tempom.

Ovih blagdana radije se usredotočite na stvaranje zajedničkih obiteljskih uspomena. Darujte svojoj djeci najljepši dar za Božić - neprocjenjive i bliske trenutke u kojima dijete sjedne u krilo roditelja da bi zajedno čitali Personalizirano pismo Djeda Božićnjaka o njegovim šaljivim dogodovštinama. I kada dijete otkrije da je simpatični bradonja napisao pismo upravo za njega, veselju neće biti kraja - a možda je to i pametan način da kao roditelj osigurate djetetovu vjeru u Djeda Mraza još jednu godinu!

Personalizirano pismo Djeda Božićnjaka dolazi iz Tvornice snova, brenda personaliziranih knjiga za djecu i odrasle, koji već 12 godina svakom svojom stranicom djetetu zrcali njegovu bezgraničnu posebnost, maštovitost i hrabrost. Njihove knjige ima više od 300.000 djece u Hrvatskoj - svako drugo dijete do 9 godina. Pismo Djeda Božićnjaka moguće je personalizirati za jedno, dvoje ili troje djece, a kako ga točno možete izraditi i naručiti, doznajte ovdje.

Sadržaj donosi: Tvornica snova

Komentari 63
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović