Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Znate li koja se nova povijesna serija snimala u Dubrovniku?

Powered by HBO

Znate li koja se nova povijesna serija snimala u Dubrovniku?

Templari su oduvijek bili jedan od najzanimljivijih dijelova povijesti za prikazivanje na malim ili velikim ekranima. Od brojnih sukoba do teorija zavjere, nije ni čudo da je ovaj red tako plodno tlo za brojne ekranizacije

U lipnju ove godine u našim medijima dosta se pisalo o snimanju nove serije Knightfall u Dubrovniku. Upravo ovih dana serija je doživjela premijeru, a po svemu sudeći dobili smo još jednu hit povijesnu seriju. Serija prati viteški red Templara, s posebnim fokusom na sukob s francuskim kraljem Filipom IV te njihov konačni pad. No, krenimo ipak od početka.

Kako je sve počelo?

Nakon što su kršćani ponovno osvojili Jeruzalem 1099. godine, velika većina Europljana odlučila se hodočastiti u Svetu Zemlju. Iako je Jeruzalem bio dosta siguran, putovanje kroz križarske države do njega predstavljalo je veliku opasnost od bandita i razbojnika. Hugo de Payens, francuski plemić, odlučio se stoga obratiti kralju Jeruzalema, Balduinu II te ponuditi osnivanje viteškog reda koji bi čuvao hodočasnike na tom opasnom putu. Kralj je prihvatio njegovu ponudu te je tako osnovan, punim imenom, Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama. Ime su dobili jer se njihovo sjedište nalazilo u kraljevskoj palači koja se po tadašnjim vjerovanjima nalazila na mjestu legendarnog biblijskog Salomonova hrama. 

U svojim najboljim danima Templari su brojali i do 20.000 članova. Iako je red bio fokusiran na vojne misije poput obrane hodočasnika, samo oko 10% članova reda bili su vitezovi. Ostatak reda činila je logistička podrška te članovi koji su brinuli o financijskoj infrastrukturi reda. Na svom vrhuncu red je bio uvjerljivo najbogatiji od svih viteških redova, pa su tako imali brojne posjede diljem Europe i Bliskog Istoka, gradili katedrale i dvorce, a u jednom trenutku posjedovali su čak i cijeli otok Cipar.  Zbog svih tih financijskih poslovanja mnogi povjesničari Templare smatraju prvom svjetskom multinacionalnom korporacijom. Na njihovu nesreću sve to nije dugo potrajalo. Muslimanske snage postupno su jačale i ujedinile se pod snažnim vođama poput legendarnog Saladina. Kršćanski svijet, s druge strane, sve više se dijelio te su se javljali sukobi Templara s drugim redovima poput Teutonskih vitezova ili Ivanovaca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pad velikog reda

Nakon brojnih poraza, Jeruzalem ponovno osvajaju Muslimanske snage vođene Saladinom 1187. godine. Uslijed neuspješnih kampanja i ranije navedenih sukoba, Templari se relociraju u Akru, koju gube 1291. godine. Posljednju tvrđavu držali su na otoku Arwadu blizu Sirije, a kada je i ona pala 1302. godine, red ostaje bez svojih posjeda u Svetoj Zemlji. Podrška polako počinje padati, a Templari ulaze u brojne sukobe s europskim plemstvom zbog svojeg povlaštenog statusa i direktnog odgovaranja samome papi.

Sukobi s europskim plemstvom dobro su došli francuskom kralju Filipu IV koji je Templarima bio dužan ogromne svote koje je posudio kako bi financirao svoj rat s Englezima. Odlučio je iskoristiti priliku da se riješi dugova, te je u zoru na petak 13. listopada 1307. godine dao uhititi vođu Templara, Velikog meštra Jacquesa de Molaya, zajedno s velikim brojem francuskih Templara. Zanimljivo je da se po nekim povjesničarima upravo zbog ovog događaja petak 13. smatra nesretnim danom. Tako su se Templari našli pod lažnim optužbama bogohuljenja, financijske prijevare, pa čak i poticanja homoseksualnih činova. Uslijed teškog mučenja mnogi Templari priznali su nedjela, što je izazvalo veliki skandal u Parizu. Na nagovor Filipa IV, papa Klement naredio je uhićenje ostalih Templara te oduzimanje sve njihove imovine. Ubrzo nakon toga red je i službeno ukinut, a velika većina njihove imovine prepisana je viteškom redu Ivanovaca. 

Jacques de Molay, koji je povukao svoje priznanje dano za vrijeme mučenja, te ostale vođe Templara spaljeni su na lomači. Navodno je de Molay na lomači prokleo Filipa IV i papu Klementa, te izjavio da će se uskoro svi suočiti na Božjem sudu. Do kraja godine i Filip IV i papa Klement umrli su, pa se tada naveliko pričalo o prokletstvu Templara. Preživjeli Templari uglavnom su se pridružili drugim viteškim redovima, poput ranije spomenutih Ivanovaca, ili su jednostavno poslani u mirovinu. 

Odlična ekranizacija 

A sada dolazimo do serije. U Dubrovniku se, dakle, ove godine snimala ekranizacija ovih događaja, serija Knightfall. Seriju je producirao poznati hollywoodski glumac Jeremy Renner, koji se i sam pojavljuje u njoj. Većina scena u Dubrovniku snimana je u uvali Pile te na tvrđavi Lovrijenac. Preko 140 hrvatskih radnika angažirano je u snimanju serije, koje je trajalo tri dana. Sama radnja serije smještena je u posljednje dane ovog viteškog reda, a prati Landrya, jednog od vođa Templara i veterana Križarskih ratova, koji je opsjednut pronalaženjem Svetog Grala. Landrya glumi Tom Cullen, velški glumac javnosti najpoznatiji iz Downton Abbeya. Kritičari seriju hvale zbog odličnih scena borbi, izvrsne glumačke postave te zanimljive priče isprepletene brojnim spletkama vezanim uz ovaj mistični viteški red.

Ovu odličnu seriju kod nas možete gledati putem HBO GO usluge, koju čak možete i isprobati besplatno na mjesec dana. Osim ove izvrsne povijesne serije, na HBO GO možete pronaći čak preko 4000 sati drugih serija, filmova ili crtića, sve u odličnoj HD kvaliteti, a usluga je dostupna bez ugovorne obveze. Više informacija možete pronaći ovdje.

Advertisement

Powered by HBO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Nova generacija, novi standard: Mijenjaju li Milenijalci i Gen Z poslovnu kulturu?
Sadržaj donosi Petrol

Nova generacija, novi standard: Mijenjaju li Milenijalci i Gen Z poslovnu kulturu?

Mladi ljudi traže više o 'obične' sigurnosti posla; oni žude za smislom, razvojem i ispunjenjem. Fleksibilnost, prilike za usavršavanjem i kvalitetan radni život postali su imperativi, kao i pozitivna radna atmosfera

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu