Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

12 zahtjeva MMF-a za Vladu: Plenkoviću, sve si promašio

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 2

LISTA PRIORITETA: Ne provedu li se ključne reforme, hrvatsko gospodarstvo usporit će rast do 2020. godine na oko dva posto i bit će upola niži od rasta koji će ostvarivati ostale tranzicijske zemlje

Samo deset dana nakon što je premijer Andrej Plenković u Saboru, na njezin prvi rođendan, nahvalio svoju Vladu, stigla je “pljuska” iz MMF-a, koji ih podsjeća da nisu proveli obećane reforme. Posljedice bi mogle pogubne za Hrvatsku.

Ne provedu li se ključne reforme, hrvatsko gospodarstvo usporit će rast do 2020. godine na oko dva posto i bit će upola niži od rasta koji će ostvarivati ostale tranzicijske zemlje, upozorenje je MMF-a, koji je Vladi uputio i 12 ozbiljnih preporuka i zadataka kako bi se otvorio prostor za veće zapošljavanje, investicije i povećanje dohotka.

- Strukturne reforme su dio nacionalnog programa reformi i dio programa Vlade - poručio je premijer Andrej Plenković komentirajući preporuke MMF-a.

S obzirom na to da je MMF podignuo procjene rasta BDP-a, premijer navodi da se “na tome vidi kolika je politička stabilnost”.

- Na Vladi je da ozbiljno shvati ove preporuke i provede reforme. Problemi nisu od jučer. O njima pričamo već desetljeće - rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny napominjući da je sad dobar trenutak za reforme jer su ekonomski trendovi pozitivni.

Foto: 24sata.hr

- Vlada mora uložiti napor i smanjiti ovisnost tržišta rada o državnom sektoru te omogućiti da se povećaju investicije, a time i otvore nova radna mjesta u privatnom sektoru. Nužno je hitno privatizirati dio državnih poduzeća - izjavio je.

Hitno nam je, ističe, potrebna reforma u državnom sektoru koji je neefikasan.

- Nedostaje nam radne snage i mnogi iz državnog sektora posao bi mogli naći u privatnom sektoru bez problema - ističe ekonomski analitičar.

Nužno je smanjiti i troškove u bolničkom sustavu te redefinirati mirovinski sustav. Iako to MMF nije predvidio u svojim zahtjevima, Novotny predlaže da Hrvatska omogući mladim umirovljenicima povratak u sferu rada, što je praksa u Europskoj uniji. Napomenuo je da životna dob umirovljenika prosječno iznosi 52 godine. - To su ljudi u dobroj radnoj kondiciji. Dio njih sigurno neće i možda ne može raditi, ali neki bi htjeli i rade, što se vidi po sivoj ekonomiji, posebno u turizmu i poljoprivredi - zaključio je Novotny.

Komentari (370)
  • 13. Raskinite vatikanske ugovore. Uvedite crkveni porez.

    28. 10. 2017,   20:59
  • Ukinuti sve lažne mirovine ,lažnih invalida ,ukinuti sve privilegirane mirovine političara !!!

    28. 10. 2017,   21:21
  • I opet o porezu na nekretnine. DOSTAAAAAAA više o tome!!!! Dajte izbijte si to već jednom iz glava. Porez, i to skoro pa najveći PDV u Europi ste već naplatili u svakoj cigli, u svakoj vreći cementa, itd. Ako je netko napravio dvije kuće, samim time je platio i duplo više poreza. Radije vratite zakon o porijeklu imovine i oduzmite nezakonito stečenu imovinu.

    28. 10. 2017,   20:45