Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

12 žigosanih: Imali plaće veće i od premijera i od predsjednice

None Foto: 2

Koliko su zarađivali bivši predsjednik uprave Uljanika Rossanda i ostali menadžeri Uljanikovih tvrtki dugo su uspijevali kriti od radnika i javnosti. No, samo je Rossanda mjesečno zarađivao s bonusima između 40.000 i 50.000 kuna

On je to opovrgavao tvrdeći da mu je plaća skromnija. Upravo je Gianni Rossanda jedan od 12 uhićenih. Rođeni je Puljanin koji je 1994. završio Fakultet ekonomije i turizma. Specijalizirao je financije i stekao zanimanje diplomiranog ekonomista.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Od studentskih dana je vezan za Uljanik, u kojemu se nakon završetka studija zaposlio u brodogradilištu kao ekonomski analitičar. Kroz tri godine je napredovao preko pozicije voditelja financija Uljanik Strojogradnje do direktora društva Uljanik Financijske usluge.

Nakon toga prelazi u matičnu grupu Uljanik, gdje vodi financiranje svih društava. Tijekom 2012. intenzivno je radio na provedbi organiziranog radničkog dioničarstva u Uljaniku. Godinu kasnije, neposredno pred preuzimanje riječkog brodogradilišta 3. maj, postaje predsjednik uprave Uljanika. Pod njegovim vodstvom Uljanik je tonuo pet godina. Dugovi su eskalirali, a novac ispario.

U večernjim satima Pulu je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme BOŽINOVIĆ O 12 UHIĆENIH LJUDI: 'Oštetili su Uljanik i proračun za više od jedne milijarde kuna'

Ukratko, Uljanik je 2013. imao 200 milijuna kuna gotovine na raspolaganju te više od 630 milijuna kuna dugoročnih obveza i 1,3 milijarde kuna kratkoročnih obveza. Na kraju 2016. kratkoročne obveze su iznosile 3,2 milijarde kuna, što je dva i pol puta više kratkoročnih obveza nego na kraju 2013.

Svakom godinom je bilo sve gore. Uljanik je 2017. završio s 55 milijuna kuna raspoložive gotovine, a to znači da mu je trebalo 60 puta toliko novca kako bi pokrio sve kratkoročne obveze. Tako se poslovalo pod Rossandom.

Pula: U Uljaniku ponovo pokrenut Å¡trajk TKO SU UHIĆENI? Menadžeri Uljanika osnovali su tajanstvenu tvrtku od 2 kune!

Priveden je i Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe, koji je pred pulskim MUP-om kratko rekao novinarima: “Tužno je ovo”. Upravo je on nedavno u intervjuu za Glas Istre rekao da je netko prije šest mjeseci trebao reći ljudima: “Gotovo je, nema spasa”. On je samo godinu dana bio u nadzornom odboru Uljanika, iz kojeg je svojevoljno izašao. Pričao je kako je ljutit na sadašnju garnituru u Uljaniku jer nisu rekli da Uljanik nikad nije prošao restrukturiranje.

VIDEO: UHIĆENJE ROSSANDE Bivši šef Uljanika imao je duplo veću plaću od Plenkovića i vilu

Ujedno je izjavio: “Zabrinut sam što smo mi iz Uljanik Plovidbe etiketirani kao lopovi i kriminalci koji smo pokrali brodogradilište. Mi smo za Uljanik i 3. maj samo radili benefite”.

PULSKI ŠKVER IDE U STEČAJ Kraj Uljanika: 'To je tragedija, netko će tu debelo odgovarati'

A među onima koji su radili “samo benefite” našao se u policijskoj pratnji i Rossandin prethodnik Anton Brajković. Nakon provedene privatizacije i dokapitalizacije Uljanika te u jeku procesa preuzimanja riječkog 3. maja, sam je tražio razrješenje s funkcije. Tad su, uz Rossanda, u upravu Uljanika postavljeni još Marinko Brgić i Veljko Grbac. Oni su isto uhićeni.

Komentari (184)
  • Dragi moji novinari...toliko nebitnih članaka o Uljaniku ste napisali u zadnje vrijeme a niste se potrudili da napravite jedan dobar razgovor sa začetnikom svih privatizacijskih malverzacija u Istri. Ivan Jakovčić je Bog i batina i bez njegovog blagoslova se ništa ne radi. On puno toga zna...pa i gdje su silni novci iz Uljanika.

    26. 3. 2019,   18:26
  • Uzet bager i sravnat im sve vile sa zemljom za primjer budućim lopovima i kriminalcima da se u hrvatskoj kriminal ne isplati.Samo kaj bi onda trebalo srušiti puno toga,jer je lopovluk uzeo previše maha u Hr

    26. 3. 2019,   18:27
  • čemu sad ovoliko vijesti o ovima kad nikome neće pasti dlaka s glave

    26. 3. 2019,   18:22