Obavijesti

News

Komentari 3

19,3 milijuna bespovratnih kn za tri prometna masterplana

19,3 milijuna bespovratnih kn za tri prometna masterplana
1

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije istaknula je kako su ovi masterplanovi dobra podloga za izradu daljnje prometne infrastrukture i povezivanja, posebice izoliranih regija unutar županija

VIDEO

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric potpisali su u srijedu tri ugovora o dodjeli 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zadru za izradu prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.

Ukupna vrijednost ta tri ugovora, za koje su dodijeljena bespovratna sredstva, iznosi 22,7 milijuna kuna, kazao je Butković.

Najavio je da u idućim mjesecima slijedi raspisivanje natječaja za još 3 Masterplana, procijenjene vrijednosti 37 milijuna kuna. Oni će, kako je kazao, ispitati potrebe Bjelovarsko-bilogorske županije, Sisačko-moslavačke te zajedno Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

"Riječ je o strateškim dokumentima niže regionalne razine, koji će definirati smjer razvoja prometa u funkcionalnim regijama, odnosno područjima koje međusobno prometno gravitiraju", kazao je Butković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je kako takvi masterplanovi pružaju izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte i ubrzavaju pripremu tih projekata i povećavaju vjerojatnost njihova financiranja iz fondova EU.

"Financiranjem tri današnja i tri preostala masterplana ta će se priča zaokružiti na razini države i imat ćemo pregled svih prometnih potreba na lokalnoj i regionalnoj  razini", kazao je Butković.

Naveo je i kako se u 2017. godini u cestovnom prometu očekuje potpisivanje ugovora o cestovnoj povezanosti s južnom Dalmacijom, odnosno izgradnja Pelješkog mosta vrijednosti 420 milijuna eura, zatim potpisivanje ugovora o izgradnji terminala za pretovar rasutih tereta u Osijeku u vrijednosti 17,3 milijuna eura te ugovor za izradu srednjoročnog plana razvitka vodnih puteva luka unutarnjih voda za razdoblje 2017. do 2027. u vrijednosti 1,6 milijuna eura. 

U željeznici će se, kako je naveo, u idućih nekoliko mjeseci potpisati više ugovora za dodjelu sredstava za razvoj željezničke infrastrukture, primjerice Zaprešić-Zabok vrijedan 80 milijuna eura, te ugovor za rekonstrukciju pruge Vukovar-Vinkovci, vrijedan oko 70 milijuna eura.

"U ovoj godini i početkom sljedeće planira se ugovoriti otprilike oko 1,2 milijarde eura. Znači veliki infrastrukturni projekti nas očekuju, a ovo danas je sigurno jedan korak naprijed", kazao je Butković.

Petric je istaknuo da se u 2017. i 2018. očekuje potpisivanje oko 9 milijardi ugovora iz prioritetne osi 7 te kako je SAFU u potpunosti spremna za ugovaranje i provedbu projekata. Vjeruje kako će se iskoristiti sva sredstva koja su predviđena u razdoblju 2014. - 2020., a da bi se to napravilo mora se ugovoriti više od tih 9 milijardi.

"Najbitnije je da se za 2017. i 2018. ugovori ono što je planirano, a onda se u 2020. mogu realizirati projekti kada se vidi kakvo će biti iskorištenje sredstava", kazao je Petric.

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić je istaknula kako su ovi masterplanovi dobra podloga za izradu daljnje prometne infrastrukture i povezivanja, posebice izoliranih regija unutar županija.

Temeljem danas potpisanih ugovora će se izraditi Masterplanovi koji će pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte i postaviti okvir dugoročnog razvoja prometa na područjima funkcionalnih regija, odnosno područjima koja međusobno prometno gravitiraju.

Masterplanom će se također analizirati promet na područjima funkcionalnih regija, zatim identificirati problemi te generirati mjere kao moguća poboljšanja i rješenja tih problema. Na taj će se način značajno ubrzati priprema prometnih projekata u obuhvatu Masterplana te povećavati vjerojatnost financiranja tih projekata iz fondova EU.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz kojeg će se navedeni ugovori financirati, za sektor prometa na raspolaganju je oko 9,5 milijardi kuna, a ulagat će se u sektor željeznica, cesta, unutarnje plovidbe, gradsko-prigradskog i zračnog prometa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag