Obavijesti

News

Komentari 0

Novi zakon: Za svakog od 510 radnika Plobesta - 219.000 kn

Novi zakon: Za svakog od 510 radnika Plobesta - 219.000 kn
1

'Mislim da je to veliki zakon koji će, možemo reći, promijeniti živote radnika', rekao je premijer. Radnicima će se taj iznos isplatiti ako su u tvrtki radili 5 godina u razdoblju od 8. 10. 1991. do 21. 10. 2002.

VIDEO

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u petak uputila prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju iz Ploča, kojim će se obeštetiti 510 radnika koji su bili profesionalno izloženi azbestu, a za koje važećim propisima nije predviđeno obeštećenje, te će kroz tri godine ukupno svakome biti isplaćeno 219 tisuća kuna.

Radnicima će se taj iznos isplatiiti ako su u tvrtki radili pet godina u razdoblju od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine (dan prije otvaranja društva Novi Plobest d.o.o za proizvodnju obloga kočnica, brtvenih i izolacionih proizvoda, koje nije registrirano za rad s azbestom).

Azbest je u Hrvatskoj imao brojnu primjenu, a svi oblici azbestnih vlakana mogu pruzročiti ozbiljne bolesti te je njegova uporaba danas u Hrvatskoj, kao i u cijeloj EU, zabranjena. Specifičnost kod izloženosti azbestu je da se znakovi oboljenja javljaju u pravilu znatno kasnije, za 10 do 12 godina od udisanja azbestnih čestica.

- Mislim da je to veliki zakon koji će, možemo reći, promijeniti živote radnika - rekao je premijer Andrej Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je donijela i odluku kojom je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zadužila za koordiniranje aktivnosti vezanih uz izgradnju i opremanje centara za gospodarenje otpadom Biljane Donje, Bikarac, Lećevica, Lučino razdolje, Babina gora, Piškornica, Orlovnjak, Šagulje i Zagreb, a kako bi se ispunile obveze Hrvatske vezane uz smanjenja količine odloženog biorazgradivog otpada na odlagališta, sukladno Planu gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. do 2022. godine.

'Za izgradnju svih odlagališta trebat će 1,5 milijardi kuna'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naveo je kako većina jedinica lokalne samouprave u pravilu nema dovoljno novca za izgradnju odlagališta te se uglavnom oslanjaju na novac iz EU fondova.

Ovom je odlukom, rekao je, regulirano da one trebaju osigurati 10 posto potrebnog novca, a 90 posto sredstava osigurat će se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Procjena je da će za izgradnju svih odlagališta trebati 1,5 milijardi kuna, naveo je.

'Stvaramo okruženje koje se odupire i bori protiv korupcije'

Na sjednici je usvojen i prateći Akcijski plan za ovu i iduću godinu uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine, kao i Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za ovu i iduću godinu, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe kako je borba protiv korupcije iznimno važan cilj Vlade.

- Jedan i drugi dokument temelje se na puno edukacije, puno preventivnih mjera, od kojih je vrlo važna transparentnost u radu, gdje stvaramo okruženje koje se odupire i bori protiv korupcije -  dodao je.

Pregovori o dodatku Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Vlada je donijela i odluku i pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike i namještenike te imenovala svoj pregovarački odbor, a sukladnom odredbama KU, sklopljenog 9. studenoga 2017. godine, da se o visini regresa i dara za djecu te visini godišnje nagrade za božićne blagdane za svaku slijedeću kalendarsku godinu pregovara prije donošenja smjernica ekonomske i fiskalne politike za naredno razdoblje.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i konačni prijedlog zakona  slatkovodnom ribarstvu (EU) kojim se regulira obavljanje sportskog i gospodarskog ribolova na kopnenim ribolovnim vodama te provođenje inspekcijskog nadzora nad svim sudionicima.

Sukladno obvezujućim odredbama EU, zakonom se uređuje tržište slatkovodne ribe odnosno proizvoda ribarstva u gospodarskom ribolovu radi učinkovitije kontrole i nadzora stavljanja na tržište.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)