Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

A što sad? Sve opcije na stolu, ali flotu moramo hitno obnoviti

None Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Luka Stanzl/PIXSELL 3

Sve su opcije na stolu, novi ili rabljeni F-16, s natječajem ili izravnom pogodbom, ali SAD će imati prednost...

Vlada RH, kako smo u 24sata prije nekoliko dana prvi objavili, kreće u revidirani plan nabavke ratnih zrakoplova, a najbliži smo američkim borbenim avionima F-16.

To je de facto važan zaključak sastanka Vlade i ranije sjednice Vijeća za obranu, na kojoj su, nakon blamaže Izraela, definirali novu strategiju modernizacije našeg ratnog zrakoplovstva.

TOMISLAV KLAUŠKI Poruka ministra: Ako ne može drugačije, onda ćemo 'najbolje'

- Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika - rekao je u ponedjeljak ministar obrane Damir Krstičević. Istodobno, spominje se i mogućnost izravne pogodbe sa Sjedinjenim Državama umjesto međunarodnog natječaja kakav smo imali prošle godine i na kojem je odabran Izrael. Ovaj put, prema najavama visokih državnih dužnosnika, bit će ih manje, ali će biti noviji, ako ne i sasvim novi modeli F-16.

Novi ili noviji rabljeni?

- Prije svega idemo sustavno pogledati sve opcije. Vjerujem da će i naš bliski partner, Sjedinjene Države, učiniti sve da Republici Hrvatskoj da najbolju ponudu. Analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti - objašnjava ministar obrane koji je mjesecima bio pod teškim pritiscima zbog problema sa sad poništenim natječajem.

MINISTAR: ŽELIO BIH NOVE AVIONE Sve će ovisiti o ponudi SAD-a: 'Najbliži smo američkim F-16'

- Nakon temeljite analize i stečenog iskustva dobivenog u procesu donosit ćemo daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost vojnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni Republici Hrvatskoj i za koji postoji volja svih ključnih institucija Republike Hrvatske da se realizira i završi - osnažio je poruku svoje vlade premijer Andrej Plenković.

Zajednički let zapovjednika "Zrakoplovne baze Ramat David" i hrvatskog pukovnika Jagodića u MiG-u 21 VRIJEME CURI - IMAMO SAMO 3 MiG-A 'Trebamo brzo rješenje': Kupit ćemo rabljene F-16 od SAD-a?

3 razloga za hitnu obnovu zračne flote

 1. Hrvatska, zbog svoje nedavne povijesti, ne može se osloniti samo na saveznike u NATO paktu kad je riječ o mogućem angažmanu borbene avijacije. Funkcionalni borbeni zrakoplovi nužnost su staretškog plana obrane RH.
 2. Srbija se, bez imalo kompleksa zbog ratova 1990-ih, postavlja kao regionalni policajac i mini sila. Nestabilna država koja jača svoje vojne potencijale nije dobra vijest za susjede.
 3. Od sredine ‘90-ih govori se o modernizaciji HRZ-a. Uz mornaricu, naša je ratna avijacija godinama bila zapostavljena grana Oružanih snaga. Za njezin razvoj, kao i modernizaciju OS-a, potrebna je obnova borbene flote.
Komentari (161)
 • 1-treba dati ostavku krsto i njegov tim ako ima imalo morala,srama i odgovornosti

  14. 1. 2019,   17:16
 • "Bit ce ih manje, ali ce biti noviji" - ono kad iz guzice dodje u glavu tek kada propadne prvotni izbor.

  14. 1. 2019,   17:17
 • A što ćemo kad izgubimo pola flote u vojnim vježbama kao zadnji put?

  14. 1. 2019,   17:18