Obavijesti

News

Komentari 267

A tek je krenula pretkampanja: Evo predizborne 'glupologije'

A tek je krenula pretkampanja: Evo predizborne 'glupologije'
1

Kolinda Grabar Kitarović priča o ‘željeznoj zavjesi’, Kolakušić bi ukinuo 100.000 radnih mjesta, Škoro želi veće ovlasti, a Zoran Milanović ide u Irsku vratiti Hrvate...

VIDEO

Službena kampanja još nije počela, a od potencijalnih predsjedničkih kandidata dosad smo čuli mnogo toga što prosječan građanin teško može probaviti.

Nakon što je naciji više puta pokazala svoje vokalne sposobnosti, kad je ponestalo pjesme, vratila se pričama o životu u bivšoj Jugoslaviji. Tako smo čuli da je bila “djevojka s krive strane ‘željezne zavjese’ koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i iznositi uvjerenja, a da se zbog toga ne bude progonjen”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:36

Kasnije je govorila da je napomenula kako “svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom i kakva su poniženja doživljavali”, a za nostalgičare je predložila da se uvede “tjedan dana bivše Jugoslavije” uz opasku da bi pritom najviše profitirala jer bi svi, koji bi nešto rekli protiv nje, završili na Golom otoku. Uplela je u tu priču i NK Rijeku ustvrdivši da je “tad bio rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu”. Njezine izjave nisu dobro sjele riječkom gradonačelniku. Podsjetio je aktualnu predsjednicu da je “iza ‘željezne zavjese’ s crvenim pasošem otišla na školovanje u SAD”. 

'Spustila se na nivo navijačkog vrijeđanja ili se baš pogubila'
'Spustila se na nivo navijačkog vrijeđanja ili se baš pogubila'

Na vidjelo izlaze loše vještine

- Pa koliki je taj rezervoar gluposti? Gdje je kraj? - upitao je Vojko Obersnel. Za Grabar Kitarović puno ne zaostaju ni izazivači. Miroslav Škoro je najavio da kao predsjednik želi veće ovlasti, ali zaboravio je da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Kao predsjedniku ne bi mu bilo strano ni zabranjivati pojedine političke stranke.

Zoran Milanović često ističe svoj karakter iako ga je on u prošlosti dosta stajao. Poručio je premijeru da je gotov kad on dobije izbore. Svjestan da u izbore ide kao nefavorit, rekao je da ga u političku borbu tjera bijes. Ide u Irsku čuti zašto su Hrvati tamo otišli, kao da je zaboravio svoj premijerski mandat. Miroslav Kolakušić želi sve poluge vlasti, a smanjio bi državnu upravu i ukinuo 100.000 radnih mjesta. Politički analitičar Žarko Puhovski napominje kako je ova pretkampanja izvukla kod svih na površinu loše osobine. Grabar Kitarović kaže da “nema pojma gdje se nalazi, što radi i što bi htjela raditi” te u istupima radi najviše pogrešaka.

Milanović je “svađalica” i igra se “cinika iz zasjede”. Puhovski navodi i kako Milanović ne podnosi to što je na marginama, jer se prava borba vodi između Škore i aktualne predsjednice, a njemu prepušta drugo mjesto u finalu. Kod Škore, nastavlja, vidljiv je nedostatak iskustva pa se ne snalazi, a pitanje je koliko brzo može učiti. Kolakušić je, ističe, autoritaran tip, koji ne ostavlja prostora za pitanja ili razgovor, a preuzima i Škorine ideje. 

'Smanjio bih državnu upravu, ukinuo 100.000 radnih mjesta'
'Smanjio bih državnu upravu, ukinuo 100.000 radnih mjesta'

Puhovski ne vjeruje da će službena kampanja donijeti promjenu koja bi bila dobra za same kandidate, ali i za građane, koji će na kraju birati.  

- Nevjerojatno mi je očekivati da će se u moralnom i intelektualnom smislu podići razina kampanje. Vjerojatnije je da će još pasti, jer će pritisak približavanjem datuma izbora sve više rasti - rekao je Puhovski. 

No posljednje izjave potencijalnih kandidata u utrci za Pantovčak, napominje, sve više zagađuju javni prostor. U sadašnjoj konstelaciji odnosa Puhovski napominje da aktualna predsjednica u javnosti ipak najbolje prolazi. 

Predsjednica kao teflon 

- Ona je kao teflon, otporna na sve. Ona i Milanović imaju svoj bazen birača, dok se Škoro i ostali bore za njihovu naklonost. Problem za Kolindu Grabar Kitarović je što Škoro grabi u njezin bazen i na izborima će biti pitanje do koje će mjere HDZ sabotirati aktualnu predsjednicu. Unatoč porukama Milanovića, analitičar navodi da će prava katastrofa za Plenkovića biti ako Grabar Kitarović izgubi od Škore, jer to je onda put u rascjep HDZ-a.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda