Obavijesti

News

Komentari 249

A znali su tko je on! Ministru Lalovcu uvalili su lažni račun

A znali su tko je on! Ministru Lalovcu  uvalili su lažni račun
2

Rupe u fiskalizaciji i izbjegavanje poreza: Ministar financija Boris Lalovac je za godišnjeg na obali doživio čak i da ga vlasnica tjera iz kafića: 'Jao maknite ga'

VIDEO

Potpuno šokiran i u nevjerici je ostao ministar financija Boris Lalovac kada je njegovo društvo dobilo račun ispisan rukom na komadiću papira.

U jeku njegove borbe za prijavu svakog računa kako bi svi platili porez, Lalovac je ovo ljeto na godišnjem dobio lažni račun u Planinarskom domu Sveti Gaudent na Lošinju.

Iako je ministar poznat javnosti, a u Domu su znali tko im je gost, ipak su izdali potpuno nevaljali račun. A ni kada smo ih nazvali, u tome ne vide baš ništa sporno.

- Mi smo udruga i nismo obveznici plaćanja PDV-a pa možemo i ovako izdavati račune. - kaže Bolto Gaberšek iz Planinarskog doma Sveti Gaudent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

24sata

Njegovu tvrdnju su nam brzo opovrgnuli u Poreznoj upravi. Iako udruge imaju drukčiji sustav (ne)oporezivanja, moraju prijavljivati svoj promet od komercijalne djelatnosti i izdavati valjane račune. Račun koji je dobio Lalovac u biti kao da i nije izdan i ne može se uopće tako nazvati, objasnili su nam u Ministarstvu.

- Računi za gotovinski promet, isječci vrpce ili potvrdnici moraju sadržavati broj i datum izdavanja, ime i identifikaciju onog koji je izdao račun, količinu isporučenih dobara i ukupni iznos naknade poreza razvrstanih po poreznoj stopi - stoji u odgovoru Porezne uprave.

Ministar Lalovac na godišnjem odmoru je i sam obilazio ispostave Poreznih uprava u Dalmaciji, kako bi osobno provjerio zbog čega se događa da ugostitelji u jeku sezone izdaju po jedan račun. Usput je, doznajemo od njemu bliskih prijatelja, doživio razne anegdote.

Vlasnica kafića vidjela Lalovca: 'Kojeg ste ga vraga meni doveli'

- Jedan dan okupila se ekipa, a, naravno, Lalovac je dio nje jer on je za nas prije svega prijatelj. Otisnuli smo se barkom do jedne uvale da sad ne spominjem koje. Uglavnom ondje je bio kafić u kojem je, među ostalim, sjedila dobro raspoložena gazdarica. Kako smo sjeli popiti piće, ona je ugledala ministra i stala se primati za glavu i galamiti: ‘Jao, maknite mi ovoga, kojeg ste ga vraga meni doveli, ajde idite, jao’. Koliko je bilo neugodno toliko je bilo i smiješno, ali žena se nije šalila – ispričao nam je Lalovčev prijatelj susret s jednom od vlasnica kafića. Drugi su pak prema tvrdnjama prijatelja naglo gomilali račune kad bi ugledali Lalovca za stolom.

- Šalili smo se da su potrošili trake za račun koliko inače potroše u mjesec dana – kaže drugi prijatelj ministra.

Rupe u fiskalizaciji

Velika provjera izdavanja računa i fiskalizacije pokazala je da su se nakon godinu dana, ugostitelji počeli snalaziti i našli su način za izbjegavanje izdavanja računa. Oni koji su otkriveni, mogu očekivati inspekcije. Jer sustav prepoznaje tko stornira račune. A primjera je nebrojeno, kako pokazuju podaci u tablici. Od 1. srpnja do 22. kolovoza ove godine, stotine su onih koji su prijavili PDV manji od 500 kuna. Da su zaista izdali tako malo računa, vjerojatno bi odmah propali. Provjera je otkrila da postoje oni koji su izdali samo jedan račun u gotovo mjesec dana, uglavnom obveznici izvan sustava PDV-a, poput navedenog Planinarskog doma.

U Dubrovniku je ugostitelj izdao 13 računa po nula kuna i jedan od 43 kune, ali je i njega naknadno stornirao! U tom gradu je još 9 ugostitelja u jeku turističke sezone izdalo po jedan račun u skoro mjesec dana. Na Hvaru je 28 ugostitelja izdalo manje od 15 računa u 55 dana.

U Šibeniku je jedan ugostitelj i iznajmljivač izdavao 500 računa dnevno i završavao svaki dan u minusu od 30.000 kuna što je nemoguće. U istom gradu, za drugog ugostitelja ispada da je poslovao samo jedan dan u mjesecu. Tada je izdao 38 računa vrijednih 34.000 kuna, ali ih je na kraju sve stornirao.

Broj ugostitelja koji su prijavili manje od 500 kuna PDV-a u gotovo mjesec dana

ZAGREB, širi centar  - 106

ŠIBENIK  - 239

DUBROVNIK - 117

MAKARSKA - 105

ZADAR - 291

SPLIT - 300

PAG - 32

HVAR - 56

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora