Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Abas će u Bruxellesu tražiti da EU prizna palestinsku državu

Abas "očekuje od europskih ministara vanjskih poslova da zajednički priznaju Državu Palestinu", kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela

Palestinski predsjednik Mahmud Abas službeno će u ponedjeljak od EU zatražiti da prizna palestinsku državu, rekao je u nedjelju palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki.

Abas "očekuje od europskih ministara vanjskih poslova da zajednički priznaju Državu Palestinu", kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela, rekao je al-Malki u intervjuu za agenciju France Presse. "To je zaista važno", naglasio je.

Abas bi se u ponedjeljak na radnom ručku trebao sastati sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini i 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Prošli mjesec na sličnom sastanku bio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Ako Europljani žele odigrati ulogu, oni moraju biti pravedni u tretmanu dviju strana i to treba početi priznavanjem Države Palestine", rekao al-Malki.

Američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izreala dovelo je do velike napetosti na Bliskom istoku. Na to su palestinski čelnici odgovorili pozivom Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) da suspendira priznanje Izraela dok ta država ne prizna palestinsku državu, odustane od aneksije istočnog Jeruzalema i zaustavi naseljavanje područja.

Europska unija podržava rješenje dviju država koje bi u miru koegzistirale i osuđuje izraelski program naseljavanja.

Komentari (4)
  • shebali krščani cijeli istok .. bar im pustite hbenu Palestinu.

    22. 1. 2018,   19:47
  • ovo bi tribala bit kontra amerima,za jeruzalem...

    22. 1. 2018,   10:55
  • Bilo bi to krajnje vrijeme da jedan veliki narod zvanično bude priznat u svojoj državi.

    22. 1. 2018,   08:50