Obavijesti

News

Komentari 8

Abbas opozvao palestinskog predsatvnika u Washingtonu

Abbas opozvao palestinskog predsatvnika u Washingtonu
6

Husam Zomlot, glavni predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, već je na putu prema Palestinskim teritorijima, rekao je Ereket

VIDEO

Kuvajt je u utorak najavio da će predložiti nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o "zaštiti palestinskih civila" nakon nasilja u Pojasu Gaze, dok je SAD pohvalio izraelsku suzdržanost protiv Hamasa.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon najkrvavijeg dana za Palestince od rata u Pojasu Gaze 2014. U ponedjeljak ih je na granici s Izraelom ubijeno 60, po podacima palestinskog ministarstva zdravstva, dok je SAD svečano otvarao svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu.

U pokolju na granici 60 žrtava, najmlađa ima samo 8 mjeseci
U pokolju na granici 60 žrtava, najmlađa ima samo 8 mjeseci

"Teroristička organizacija Hamas godinama potiče na nasilje, puno prije nego je SAD odlučio preseliti svoje veleposlanstvo", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. "Nijedna zemlja u ovom Vijeću ne bi postupila suzdržanije od Izraela."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Palestinski veleposlanik Riyad Mansour rekao je da je izraelska "okupacija glavni uzrok nasilja u regiji". Pozvao je Vijeće da "odmah djeluje kako bi se zaustavio pokolj palestinskog naroda".

Izrael tvrdi da postupa u samoobrani kako bi zaštitio svoje granice i zajednice i za sve okrivljuje Hamas.

Kuvajtski veleposlanik Mansour al-Otaibi rekao je novinarima prije sastanka da će vjerojatno u srijedu iznijeti nacrt rezolucije o ovom nasilju. Ne zna se kada bi se o njemu moglo glasati.

Još jedan mrtav Palestinac: Više ne može i ne smije ovako
Još jedan mrtav Palestinac: Više ne može i ne smije ovako

Istaknuo je da Izrael kao okupatorska sila mora po Ženevskoj konvenciji osigurati zaštitu za palestinske civile, no on to nije učinio, pa želi da Vijeće učiniti nešto po tom pitanju.

SAD će vjerojatno uložiti veto na bilo kakvu odluku VS UN-a, smatraju diplomati.

SAD je u ponedjeljak blokirao izjavu Vijeća koju je pripremio Kuvajt, a koja je izražavala "šokiranost i tugu zbog ubojstva palestinskih civila" i pozivala na neovisnu i transparentnu istragu, kazali su diplomati.

Al-Otaibi je rekao da se nacrtom rezolucije želi "osigurati međunarodnu zaštitu za civile", ali i dodao da se "još ne razgovara o mirovnoj misiji".

Tijekom pogreba prosvjednika, Izrael bombardirao Pojas Gaze
Tijekom pogreba prosvjednika, Izrael bombardirao Pojas Gaze

Izaslanik UN-a za Bliski istok Nickolay Mladenov izvijestio je u utorak VS UN-a o nasilju u Gazi. Kazao je da za ubojstva "nema opravdanja" i da "Izrael ima dužnost osigurati primjerenu upotrebu sile".

Kazao je također da Hamas "ne smije koristiti prosvjede kao priliku za postavljanje bombi kod ograde i provokacije" podmetanjem svojih operativaca među prosvjednike.

SAD otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu, u Gazi 52 mrtvih
SAD otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu, u Gazi 52 mrtvih

Opozvan palestinski predstavnik u Washingtonu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas opozvao je u utorak palestinskog diplomatskog predstavnika u Washingtonu, rekao je glavni pregovarač Saeb Erekat na Palestinskoj televiziji.

Husam Zomlot, glavni predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, već je na putu prema Palestinskim teritorijima, rekao je Ereket.

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova koje je prenijela službena novinska agencija Wafa kaže se da je odluka posljedica "preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem".

Turska i Izrael protjerali diplomate zbog nasilja u Gazi

Turska i Izrael su u utorak protjerali jedno drugome diplomate u sporu oko ubijanja 60 Palestinaca od strane izraelskih snaga dan ranije tijekom prosvjeda na granici s Gazom.

Turska je rekla izraelskom veleposlaniku da napusti zemlju u utorak nakon što su izraelske snage ubile 60 Palestinaca tijekom prosvjeda na granici Gaze protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. 

Turska je bila jedan od najglasnijih kritičara reakcije Izraela na prosvjede u Gazi i američkog preseljenja veleposlanstva u Jeruzalem pozivajući svoje veleposlanike iz Tel Aviva i Washingtona na razgovore i pozivajući na izvanrednu sjednicu Islamskih zemalja u petak.

Nekoliko sati nakon što je Turska pozvala svoga veleposlanika iz Izraela i rekla izraelskom u Ankari da se na neko vrijeme vrati u svoju zemlju izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo kako je pozvan turski generalni konzul u Jeruzalemu te da mu je rečeno da se vrati u Tursku "na konzultacije za neko vrijeme".

Izgleda da je ovaj prijepor najgora diplomatska kriza između dviju regionalnih sila otkako su izraelski marinci napali brod s humanitarnom pomoći kako bi proveli pomorsku blokadu Gaze 2010. ubivši 10 turskih aktivista dovevši time do snižavanja diplomatskih veza što je potrajalo do 2016.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...