Obavijesti

News

Komentari 0

Abe u slučaju novog mandata planira mijenjati japanski ustav

Abe u slučaju novog mandata planira mijenjati japanski ustav
1

"Vrijeme je suočiti se s reformom ustava", izjavio je premijer Abe koji u slučaju pobjede na izborima želi dodati amandman članku 9 o odricanju od rata "zauvijek".

VIDEO

Japanski premijer Shinzo Abe (63) obećao je u ponedjeljak da će reformirati japanski pacifistički ustav pokrenuvši tako kampanju za novi mandat na čelu Liberalno-demokratske stranke koju vodi već šest godina.

Konzervativni čelnik favorit je na izborima koji će se održati 20. rujna a jedini mu je protivnik nekadašnji ministar obrane Shigeru Ishiba (61). 

Pobjeda bi mu zajamčila još tri godine na čelu treće gospodarske sile na svijetu, te bi postao šef vlade s najdužim stažom u povijesti Japana. 

"Vrijeme je suočiti se s reformom ustava", izjavio je Abe najavivši namjeru da podastre nacrt zakona parlamentu do kraja godine. 

U toj temeljnoj povelji koju je 1947. diktirao američki okupator nakon predaje Japana na kraju Drugog svjetskog rata, Abe želi dodati amandman članku 9 o odricanju od rata "zauvijek". 

U tekstu ustava, koji nacionalistički krugovi vide kao ponižavajuće nasljeđe poraza imperijalnog Japana 1945. godine, dodaje se da u tu svrhu "nikada neće držati kopnene, pomorske ni zračne snage kao ni neki drugi ratni potencijal". 

Japan koji je postao vjeran saveznik SAD-a tijekom Hladnog rata ustrojio je vojne snage nazvane "snage za samoobranu", zamišljene da interveniraju samo ako je zemlja izravno napadnuta.

Shinzo Abe objašnjava da želi promijeniti ustav kako bi dao jasan status tim postrojbama zadržavajući pri tom temeljno načelo pacifizma kojem su Japanci jako privrženi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk