Obavijesti

News

Komentari 432

Adut iz rukava: Milijan Brkić ušao je u predsjedničin stožer

Adut iz rukava: Milijan Brkić ušao je u predsjedničin stožer
1

U izbornoj noći Kolinda Grabar Kitarović rekla je šefu HDZ-u Andreju Plenkoviću da se makne iz kampanje na dva tjedna. Potom se sastala s Milijanom Brkićem Vasom na kavi

VIDEO

Na toj kavi predsjednica i Milijan Brkić dogovorili su da on ulazi u stožer i da aktivno radi na kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora.

Uz to, 24sata saznaje da je Milijan Brkić bio u četvrtak na sastanku na Pantovčaku. Na strategiji uz Zorana Tomića radi i Domagoj Bebić.

- Stožer je na današnjem sastaku prihvatio strategiju za drugi krug kampanje. Kandidatkinja i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja pobjedničku platformu na okupljanju Hrvatske na vrijednostima i porukama koje su iskazane tijekom prvoga kruga i dio su njezina programa; aka i stabilna Hrvatska te tradicijske vrijednosti kojima je u središtu jaka obitelj. Usvojena je i dinamika aktivnosti na terenu te susreta s građanima, kao i priključenje stožeru zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji će biti zadužen za koordinaciju na terenu Hrvatske i BiH, rekli su iz stožera Kolinde Grabar Kitarović.


Predsjednički kandidati kreću u drugi krug izborne kampanje. Glavno pitanje je hoće li 5. siječnja, na dan izbora, više Hrvata biti na ‘ljetovanju’ ili ‘skijanju’, odnosno apstinirati, kazao je politički analitičar Ivica Relković.

Istraživanje “Dnevnika” Nove TV nakon prvoga kruga pokazalo je da Zoran Milanović trenutačno uživa potporu 48,4 posto ispitanih, a Kolinda Grabar Kitarović zasad ima potporu 41,1 posto. Neodlučnih je 10,4 posto.

U drugom krugu Milanović ima prednost: Dobio bi 48,4 posto
U drugom krugu Milanović ima prednost: Dobio bi 48,4 posto

Počinju problemi

Ako uvjeri glasače da izađu na birališta, Milanović bi mogao računati na sto posto glasova Darija Juričana, Dejana Kovača, 86 posto glasova Dalije Orešković, 80 posto glasača Katarine Peović, ali i 69 posto birača Mislava Kolakušića te 63 posto birača Ivana Pernara. S druge strane, Kolinda Grabar Kitarović može računati na 64 posto birača Miroslava Škore, a Zoran Milanović na njegovih 28 posto.

U drugi krug Milanović ulazi sa psihološkom prednošću. Po broju glasova u prvom krugu izbio je na prvo mjesto.

- Po meni ta klackalica je završila. Ona više ne može ići u kontrasmjeru. Ne postoje mehanizmi kojima bi Kolinda Grabar Kitarović vratila povjerenje birača. Da samo 20 posto glasača Miroslava Škore apstinira od izbora, Grabar Kitarović je u problemu, a kamoli ako se ti glasovi izravno preliju Milanoviću - navodi Relković.

Podsjeća kako Škoro u govoru u izbornoj noći nije pozvao svoje birače čak ni da “glasaju po savjesti” jer bi se moglo tumačiti da je “ta savjest desno”.

HDZ guši ovu državu. Zato bi bilo dobro da izgubi Pantovčak
HDZ guši ovu državu. Zato bi bilo dobro da izgubi Pantovčak

Aktualnoj predsjednici za pobjedu trebaju svi Škorini glasači, što je teško očekivati. Ne treba zaboraviti da je, primjerice, neslužbeni glasnogovornik krajnje desnice Velimir Bujanec poručio kako se “izuzima od svega i odlazi na godišnji u toplije krajeve”, a povratak je najavio nakon blagdana Sveta tri kralja, odnosno dan nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora. Drugi iz Škorina kruga pozivali su birače da prekriže glasački listići.

Nema rezervni bazen

- Predstavnici tih skupina neće podržati Kolindu Grabar Kitarović u drugom krugu bez obzira na to tko je na drugoj strani. Mislim da možemo reći kako je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore i sad treba čudo za pobjedu - stav je političkog analitičara.

Problem aktualne predsjednice je što nema nijedan drugi rezervni bazen birača, osim Škorina, u koji može zagrabiti.

- Ne postoji neki centristički bazen, između ljevice i desnice, na koji bi Grabar Kitarović mogla računati. Čak i da joj se priklone birači Dejana Kovača, jer je HSLS u koaliciji s HDZ-om, to nije ni približno dovoljno jer je on osvojio manje od jedan posto glasova - obrazložio je politički analitičar.

Brkić na skupu: 'Vratimo dite materi, vratimo narod HDZ-u'
Brkić na skupu: 'Vratimo dite materi, vratimo narod HDZ-u'

Pet stvari na kojima bi mogli poentirati:

Kolinda Grabar Kitarović:

  1. Zajedništvo je karta na koju igra. Ako je suditi po govoru iz izborne noći, plan joj je ujediniti glasove desnice, koji je vode do pobjede.
  2. Za razliku od Milanovića, nikad nije zagovarala da se predsjednika Republike bira u Saboru.
  3. Hvalit će se podizanjem međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske i inicijativom Tri mora.
  4. Glasove desnih birača mogla bi dobiti i hvaleći se micanjem Titove biste s Pantovčaka te kritikom komunističkog nasljeđa.
  5. Ponavljat će da je uvijek uz malog čovjeka, da se bori protiv iseljavanja, protiv ugnjetavanja blokiranih i za demografske mjere.

Zoran Milanović:

  1. Obraćat će se svima, uz neprestano podsjećanje da je rat gotov. Slat će univerzalne poruke te se ponašati državnički.
  2. Inzistirat će na poruci da se u zemlji u kojoj će on biti predsjednik nitko neće osjećati kao građanin drugog reda.
  3. Bit će zagovaratelj tog Ustava. I ponavljati: ‘To je moja država, ali država nisam ja.’
  4. Sudržavat će se od ‘zoranizama’, odnosno izjava koje su šokirale, razljutile i pokazale veliku dozu neodgovornosti, udaljenosti od naroda i stvarnosti...
  5. Prstom će stalno upirati u Kolindine gafove, propuste Plenkovićeve administracije te prljavo rublje HDZ-a.

Milijan Brkić je adut iz rukava...

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako su našli formulu za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu izbora.

Ako je suditi prema novim informacijama, njihov as iz rukava je zamjenik predsjednika HDZ-a. Naime, Milijan Brkić u drugom krugu će preuzeti vođenje izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović, dok će Zoran Tomić u svoje ruke preuzeti strategiju nastupa aktualne predsjednice na televizijskim sučeljavanjima. No analitičar Relković pita se postoji li sadržaj ili će sve ostati samo dobra formula na papiru.

- Ne vidim taj sadržaj. Jedini tko može pomoći Kolindi Grabar Kitarović da na kraju pobijedi jest sam Zoran Milanović, i to ako napravi teške gafove - napominje Relković.

Objasnio je i zašto Grabar Kitarović ne može računati na sve glasove krajnje desnice, koja joj je na prošlim predsjedničkim izborima donijela prevagu.

U Škorinu bazenu, navodi, ne postoji 25% birača koji zapravo nisu njegova sljedba već je dio tih birača u njemu vidio ono što je prije pet godina vidio u Kolindi Grabar Kitarović.

Takvi će se, napominje Relković, 5. siječnja ipak prikloniti Kolindi Grabar Kitarović jer je drugi izbor Zoran Milanović.

Vide li oni dalje od 5. siječnja? Imamo li s njima budućnosti?
Vide li oni dalje od 5. siječnja? Imamo li s njima budućnosti?

Ideološki izdajnik

Relković kaže i kako dio Škorinih birača zasigurno nema nikakvu motivaciju da glasom za Kolindu Grabar Kitarović glasa za Andreja Plenkovića. Za njih je Milanović ideološki neprijatelj, a Andrej Plenković ideološki izdajnik, pa svoj glas još manje mogu dati marioneti “izdajnika” nego iskrenom “neprijatelju”.

Kad je u pitanju taktika predsjedničkih kandidata, Relković kaže da je za pobjedu važno hoće li se Milanović idućih dana uz “sportski” našpanane osvrte na petogodišnji (ne)rad predsjednice jednako osvrtati na rad sadašnje vlade i Andreja Plenkovića, koliko će uravnotežiti te napade, navodi Relković. Pogreška Milanovića bi, napominje, bila da se nada dijelu glasova desnice na način otvorenog vabljenja jer oni neće k njemu doći ni da ih plaća, dok će mu besplatno pokloniti možda i presudan dio glasova samo iz osvetničke motivacije prema Plenkoviću.

- Njegova bi im pobjeda bila samo privremena poluga za podizanje uloga u borbi za novo vodstvo HDZ-a i bolje startne odnose na parlamentarnim izborima - napominje Relković.

Iako su Milanović i Grabar Kitarović najavili da su spremni na sučeljavanja prije drugoga kruga, politički analitičar ističe kako je Milanović jači u sučeljavanju s drugim nego sa samim sobom, a njegova prednost je i što nije imao otvorene bokove u prvom krugu, pa se nikom nije previše zamjerio.

Ispunite obećano: Tko dođe na Pantovčak, neka zasuče rukave
Ispunite obećano: Tko dođe na Pantovčak, neka zasuče rukave

Bernardić bez brige

Kad je riječ o taktici Grabar Kitarović, pitanje je, kaže Relković, treba li ona u nastavku kampanje braniti poziciju aktualne vlade ili se vratiti uspjesima svojeg brendiranja Hrvatske, pa makar i ljepšom navijačkom slikom prema van.

Relković se u svojoj analizi nakratko vratio i na europarlamentarne izbore. Da se HDZ-u nije dogodio “crni labud” i da je uzeo pet mandata, možda bi, navodi, Plenković ubrzao unutarstranačke izbore i riješio se onoga što ga čeka izazovne 2020. godine. S europarlamentarnom pobjedom, s potvrđenim i obnovljenim mandatom u stranci, možda bi razmišljao da imati predsjednika države iz svoje “košare” i nije neka prednost nego žulj u cipeli te da je možda bolje imati dostojnog sparing partnera s druge strane nego nekoga tko može početi šurovati s unutarstranačkom oporbom.

S druge strane, za šefa SDP-a Davora Bernardića za parlamentarne je izbore dovoljno to što je Milanović ušao u drugi krug umjesto “opasnosti” zvane Škoro. Njemu bi više odgovaralo da se Plenković do parlamentarnih izbora bavi Škorom, ali i s Grabar Kitarović kao predsjednicom izvan kontrole.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 432
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda