Obavijesti

News

Komentari 27

Afera dnevnice: 'Netko je na 44 naloga krivotvorio moj potpis'

Afera dnevnice: 'Netko je na 44 naloga krivotvorio moj potpis'
1

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna

VIDEO

Svjedočenjem Nevena Budaka, nekadašnjeg savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, koji je potvrdio da je netko krivotvorio njegov potpis na 44 putna naloga, u petak je nastavljeno suđenje bivešm predstojniku premijerova ureda Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko u tzv. aferi dnevnice.

- U doba dok sam bio posebni premijerov savjetnik za znanost i obrazovanje bio sam na samo jednom putovanju u Sydneyu u povodu otvaranja katedre za hrvatski jezik. Pri povratku s puta tajnica Sandra Zeljko mi je rekla da ne trebam pisati izvještaj niti raditi obračun troškova, što mi se učinilo čudnim jer sam kao dekan Filozofskog fakulteta znao kako se obračunavaju dnevnice za putovanje'', kazao je Budak. Pritom je dodao da je detalje putovanja dogovarao s tajnicom te da je od nje dobio i akontaciju za putovanje.

Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn
Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn

Kada mu je predočen putni nalog na njegovo ime koji se nalazi u sudskom spisu, Budak je izjavio kako se na njemu ne nalazi njegov potpis. Uz to, dodao je i da se na dijelu putnih naloga, od njih ukupno 44, nalaze potpisi koji uopće ne nalikuju njegovom potpisu, a ocijenio je i da je na pojedinim nalozima pokušano imitiranje njegovog potpisa.

Budak je također izjavio i da je novac za akontaciju dobio u omotnici od Sandre Zeljko, a da pritom nije potpisao nikakvu potvrdu , ali i da je iz medija doznao da je bilo više putnih naloga na njegovo ime.

Na Županijskom sudu svjedočio je i Siniša Petrović, bivši posebni savjetnik nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića, koji je rekao da je tijekom Uskokove istrage pregledom putnih naloga i potpisa ustanovio da je riječ o nalozima za putovanja iz 2015.i 2016. godine na koje on uopće nije išao te da se na njima ne nalazi njegov potpis.

Svjedočio je i Neven Pelicarić, bivši Milanovićev savjetnik za vanjsku politiku i sadašnji hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, koji je izjavio da nije sudjelovao u organiziranim putovanjima na koje nije išao i Milanović te da ne zna je li ikakvu ulogu u tim organizacijama imala Zeljko. Odnose Sauche i Zeljko ocijenio je kao službene i profesionalne, a nikako ne prisne.

Lažni putni nalozi: U četvrtak počinje suđenje Sauchi i Zeljko
Lažni putni nalozi: U četvrtak počinje suđenje Sauchi i Zeljko

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No, istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je kasnije odbacio sumnje da ga je netko "kupio", tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"