Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera Maestro: 'Matanović je tražio 1,5 milijuna eura'

None Foto: Lider

Svjedočenjem Uskokova pouzdanika Joška Kuzmanovića na zagrebačkom Županijskom sudu nastavili su suđenje u tzv. slučaju Maestro

U četvrtak u 9 sati na zagrebačkom Županijskom sudu nastavili su suđenje u tzv. slučaju Maestro. Svjedočio je Uskokov pouzdanik Joško Kuzmanović, koji je zastupao interese ruskih investitora koji su željeli uložiti u Hrvatsku. Rusi su htjeli graditi vile na području Ciglane Nin kraj Zadra te kupiti hotele Podgora i Živogošće. Joško Kuzmanović tvrdi da je o tome obavijestio Hrvatski fond za privatizaciju, ali gotovo godinu dana nije dobio nikakav odgovor. Napokon se sastao s prvooptuženim Josipom Matanovićem, potpredsjednikom Fonda zaduženim za pravne poslove, koji mu je naglasio da je u poziciji u kojoj mu može osigurati te poslove. Za "usluge lobiranja" tražio je 1,5 milijun eura, što je 5 posto vrijednosti 30 milijuna eura teškog projekta Vile Nin. Kuzmanović je Uskoku prijavio da Matanović od njega traži novac. Tad je Uskok Kuzmanoviću dao novac. Prvi susret za predaju novca Kuzmanović i Matanović dogovorili su u kafiću. Kuzmanović je potpredsjedniku HFP-a u omotnici dao 50.000 eura, a sastanak je snimljen kamerom. Drugu predaju novca dogovorili su u uredu javnog bilježnika s odvjetnikom Jurjem Parazajderom, kojeg u optužnici terete za kazneno djelo pomaganja u primanju mita. Kuzmanović je bio ozvučen, a predao im je Uskokovih 150.000 eura. Ostatak provizije trebao je ići potpredsjedniku Fonda Matanoviću. Kuzmanović je novac trebao uplatiti na račun u nekoj trećoj zemlji, ali nisu dogovorili tehnički kako će to izvesti. Suđenje se nastavlja.

Komentari (1)
  • Ovaj je trazio 1,5 mil eura, a jucer je Darko M. trazio 2000 E. Svi ti na vlasti su lopovi. Ja sam dobro prosla sa Darkom M, morala sam se zivotno osigurati kod njegove zene u Cosmopolitan life, a ko zna koliko je takvih ucjenjenih na zivotno osiguranje.

    27. 11. 2008,   13:30