Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera SMS: Uskok je podigao optužnicu protiv Varge i Curića

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Za potrebe izrade navedenog Curić je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih ljudi

USKOK je podigao optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića zbog afere SMS.

U priopćenju navode:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana F. V. (1982.) i B. C. (1969.) zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u sprječavanju dokazivanja.

AFERA SMS Uskok ispitao Brkića: Varga ga pitao treba li uništiti podatke?

Optužnicom se Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. godine do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv M. P., Z. M., Z. M. i D. V. zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kao i postupku predaje povodom EUN-a izdanog od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv I. T. pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, izrađivao lažnu korespondenciju.

Ona se navodno vodila putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

AFERA SMS Franjo Varga i Blaž Curić ostat će u pritvoru još dva mjeseca

Za potrebe izrade navedenog Curić je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih ljudi.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Lažna prepiska Cvitana i Pernara

Varga je u istrazi osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika  "Dinama" Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava da je pod policijskim mjerama.

Zagreb: Predsjednica Grabar-Kitarović na konferenciji "Meeting G2.4 - Pogled u budućnost" KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: 'Varga u mojoj kampanji nije bio niti smo kreirali trolove...'

Upozorio ga na istragu

Curić  je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Obojica su nedavno ponovno ispitana u osječkom Uskoku, a prema medijskim napisima, zbog promjene činjeničnog opisa, u kojemu se Curića više ne tereti za poticanje, već za pomaganje u kaznenom djelu.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Na osječkom Županijskom sudu potvrdili su da su zaprimili optužnicu s prijedlogom za produljenje istražnog zatvora Vargi i Curiću, o čemu će optužno vijeće odlučivati u utorak, s obzirom na istek dvomjesečnog pritvora, koji im je određen 19. prosinca prošle godine.

Komentari (17)
  • umalo se nisam upiškio u gaće od smijeha, možete pogledati na službenoj stranici Sumuri forensics pošto su serverske i laptop konfiguracije koje se sklapaju po narudžbi ali uvoz u Hrvatsku je moguć samo uz odobrenje MUP-a i još ponekih državnih službi

    18. 2. 2019,   10:36
  • Baaaa samo lupajte minuse, ići će vam puleni u zatvor, a onda i naručitelji... buuuuu kebab iz poljske bojna

    18. 2. 2019,   11:15
  • kada će uskok podignuti optužnicu protiv ranka ostojića kao nalogodavca crtačima svastike na poljudu?KADA'

    18. 2. 2019,   11:49