Obavijesti

News

Komentari 19

Afera SMS: Franju Vargu su ispitali u osječkom Uskoku

Afera SMS: Franju Vargu su ispitali u osječkom Uskoku
3

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru je završio i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i kum Milijana Brkića

VIDEO

Osumnjičenici u aferi SMS Franjo Varga i Blaž Curić u srijedu poslijepodne dovedeni su na ispitivanje u osječki Uskok, šest dana prije isteka istražnog zatvora koji im je posljednji put produljen 19. prosinca.

Varga kojega i Uskok tereti za izradu lažih SMS poruka za potrebe bivšeg "Dinamovog" čelnika Zdravka Mamića i vozač u ministarstvu poljoprivrede Blaž Curić, osumnjičen da je Vargi javio da je pod istragom i da mu se sprema uhićenje u istražnom zatvoru su još od rujna.

Prema neslužbenim informacijama istraga nad njima je pri kraju, a Uskok ih je u srijedu ispitao prije odluke hoće li tražiti novo produljenje istražnog zatvora.

Uskok ispitao Brkića: Varga ga pitao treba li uništiti podatke?
Uskok ispitao Brkića: Varga ga pitao treba li uništiti podatke?

Varga je osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika  "Dinama" Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

Franjo Varga i Blaž Curić ostat će u pritvoru još dva mjeseca
Franjo Varga i Blaž Curić ostat će u pritvoru još dva mjeseca

Curić, inače vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine "Borg".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina