Obavijesti

News

Komentari 178

Afera za aferom: Damire, to jednostavno tako više ne meže

Afera za aferom: Damire, to jednostavno tako više ne meže
3

Ministar obrane Krstičević odlučio je osnovati povjerenstvo koje će istražiti aferu u koju je uključen i osumnjičeni švercer oružja. Iako to nije prva afera za njegova mandata, Krstičević ne razmišlja o ostavci...

VIDEO

Osumnjičeni švercer oružja Mišel Pavlović (36), uključen u posljednji skandal koji potresa MORH, u petak je ponovno priveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru jer je istraga proširena.

Prije 13 dana bio je pred sucem istrage, ali je pušten na slobodu uz mjere opreza, iako se za njega tražio istražni zatvor. Od izvora bliskih istrazi neslužbeno doznajemo da prvi put nisu znali za dodatnih tisuću komada streljiva koje je navodno prodao strastvenom lovcu Mladenu Bencunu (46), koji se bavi i streljaštvom. Istražuje se jesu li tri vojna pilota počinila kakvo kazneno djelo na štetu Oružanih snaga, što odrađuje vojna policija u suradnji s DORH-om. Piloti su iz baze Zemunik, koja je NATO-ovo središte za obuku, prevozili su osumnjičenog švercera, kojeg su prethodno prerušili. Istražit će se i jesu li Ivica Vlakić (42) i Mišel Pavlović poticali pilote na kaznena djela. Razgovarali smo s Borisom Ercegovićem (52) iz Splita, koji je prijavljen za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Vlasnik trgovine oružjem kaže da je riječ o legalnoj trgovini između dva građanina.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:21
Ministar o pilotima i šverceru: 'Žao mi je, neće biti popusta'
Ministar o pilotima i šverceru: 'Žao mi je, neće biti popusta'

- Ta vrsta streljiva nije zabranjena, a zakonom se ne regulira količina streljiva koju građani mogu posjedovati. Nije riječ o vojnoj municiji nego o streljivu iz 1983. godine kojem je istekao rok trajanja i prvenstvena mu je namjena trening. To je bila građanska transakcija između mene i Mišela Pavlovića te nema veze s osnovnom aktivnošću kojom se bavi moja tvrtka - rekao je Boris Ercegović.

I dok oporba proziva za odgovornost, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da događajem u vojnoj bazi nije ugrožena nacionalna sigurnost. Do utorka očekuje od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće, a tad će s ministrom odlučiti o zapovjednoj odgovornosti. Ima li, osim zapovjedne, i političke odgovornosti, odgovara:

- Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti u ovom slučaju jer je riječ o vojnicima. Ne možemo im montirati politički proces - rekla je.

Vojni skandal: Metke iz Kiowe švercala je ekipa iz streljane?
Vojni skandal: Metke iz Kiowe švercala je ekipa iz streljane?

Ministar Damir Krstičević poručio je kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske.

- Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati - poručio je Krstičević. Iz MORH-a su izvijestili su da je ministar Krstičević odlučio osnovati povjerenstvo koje će izvijestiti o konkretnim mjerama koje će se poduzeti. Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec u aferi ne vidi odgovornost ministra ni sustava, iako se afera tajila dva mjeseca.

- Ovo je izdvojeni slučaj kriminala. Nažalost, u svakom sustavu ima sklonih ekscesima, pa toga nisu pošteđene ni Oružane snage. Njih treba otkriti na vrijeme i maknuti iz sustava - rekao je.

Vojni skandal: Opet priveden jedan od osumnjičenih švercera
Vojni skandal: Opet priveden jedan od osumnjičenih švercera

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da se Krstičević pokazao kao ministar koji nije u stanju vladati sustavom.

- Fokusiran je na pobjedničku vojsku, ne na nered i nerad. Njegova isprika i najava sankcija je dobar početak, ali to je sve premalo i prekasno - rekao je Puhovski i naveo da ministar zastupa vojsku u politici, umjesto obrnuto.

Ministar Damir Krstičević kaže da je sve OK

  • Skrivao lov na veprove: Punih osam mjeseci od javnosti se skrivalo da je posada helikoptera krenula u lov na vepra na Dinari. I tad su reagirali tek nakon upita medija.
     
  • Problematični hodočasnici: Lani u listopadu doznalo se za nedolično ponašanje ročnice s nadređenim u autobusu pri povratku s vojnog hodočašća. Malo više se popilo.
     
  • Fijasko s nabavom aviona: Hrvatska je trebala kupiti 12 rabljenih modificiranih verzija F-16. Posao je na kraju propao iako je ministar mjesecima uvjeravao da je sve u redu. Ministar se nije smatrao odgovornim za taj fijasko.
     
  • Unosni poslovi: Ministar Krstičević ranije je radio za KING ICT. Upravo ta tvrtka registrirala je tvrtku kćer koja bi mogla servisirati avione koji su bili naručeni.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a