Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera Žalac: Za softver dali 13 milijuna, a koštao je samo tri?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U nastavku afere oko softverske tvrtke Ampelos i softvera za koji su dobili 13 milijuna kuna sada je otkriveno da je ta tvrtka sjednim zaposlenim lani potrošila 2,9 milijuna na vanjske usluge koje su platili InfoDomu

Ministarstvo koje je do danas vodila Gabrijela Žalac raspisalo je natječaj težak 13 milijuna kuna, a posao je dobila tvrtka Ampelos s jednim zaposlenim i koja je ranije bila blokirana 64 dana. Većina novca u ovom projektu išla je iz EU fondova, a Telegram je sada otkrio i kako kako je Ampelos lani zabilježio rashode od 2,9 milijuna kuna. To se odnosi na vanjske usluge koje su naručivali u prošloj godini. 

Ministri i državni tajnici dolaze u Banske dvore na sjednicu užeg kabineta Vlade NAKNADA ZA NERAD 'Otpremnina' za Žalac: Primat će 19.000 kuna do kraja godine

Naime, tvrtka s jednim zaposlenim na plaći od 2750 kuna izradu softvera za  "cjelovito i funkcionalno programsko rješenje informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta" morala je naručiti od vanjske tvrtke. 

Ministri i državni tajnici dolaze u Banske dvore na sjednicu užeg kabineta Vlade SPORNI NATJEČAJ MINISTARSTVA 'Dobit od 8 mil. kn ulažemo u edukacije. Nisam dizao novac'

Direktro kompanije Marko Jukić rekao je kako je te usluge naručio od InfoDoma - s kojim se i natjecao za posao. Tvrdi da nije kupio gotovo rješenje, već nadogradio dio svog modula. Iz InfoDoma kažu da su isporučili "uslugu integracije i interoperabilnosti s postojećim sustavima”, te da se “radi o manjem opsegu posla, a time i vrijednosti”.

Vlasnik Ampelosa, Marko Jukić, za 24sata je jučer rekao zašto su se prijavili na natječaj.

- Tvrtka Ampelos od 2012. radi slične softvere i imamo 50 implementacija u Republici Hrvatskoj. Kad se raspisao natječaj, vidjeli smo da imamo dobar dio potrebnih i traženih stvari te smo isporučili softver. Tim poslom se bavim 15 godina i imali smo dovoljno sličnih modula da smo mogli u suradnji s InfoDomom sve obaviti u mjesec dana - kaže nam Jukić i dodaje da su sve što su zaradili uložili u firmu i softvere.

Zagreb: Uručeni ugovori za razvoj otoka čija je ukupna vrijednost preko 17 milijuna kuna VRIJEDAN 13 MIL. KUNA Žalac posao dala firmi s jednim zaposlenim: Bili su i u blokadi?

- Ja nisam sebi isplatio skoro pa ništa. Završili smo tu godinu s 8 i pol milijuna kuna dobiti, a ja taj novac nisam podigao već sam ga iskoristio za edukaciju koja traje godinu dana. Na kraju prošle godine smo potpisali i predali financijsko izvješće. Država je na osnovu toga izračunala koliko smo imali dobiti i naplatila nam porez. Većinu preostalog novca smo iskoristili za implementaciju i edukaciju svih jedinica samouprave, od županija do ministarstava, koje koriste taj softver - ispričao nam je vlasnik Ampelosa.

Tema: Hrvatska

Komentari (85)
  • Ovi su gori od karcinoma, ovo je takav užas kakav ne postoji u Svemiru...od ovih bi Alien i Predator pobjegli glavom bez obzira, a od posljedica njihove pljačke i haračenja, krvavo stvarana Država Hrvatska nikada se neće oporaviti.

    18. 7. 2019,   21:12
  • Nadam se da ce USKOK poceti cesljati i istraziti u kojem smjeru su novci isparili i to kod svih smjenjenih ministra, jer svi su se nakrali a hrpu dokaza su ostavili, samo nema ih tko osuditi za pronevjeru jer su i ti suci odavno podmazani!

    18. 7. 2019,   20:54
  • Legalizirani kriminal... Jednim natječajem milioni u džepu... Odlazak i još 6 punih plus 6 plaća na pola... Opak regres za godinu dana godišnjeg... Zato svakako zajašite inspektoratom sad po moru i dobro oderite svaki sladoled ili kavu bez računa. Jer to su pravi lopovi. Ne vi, ne daj bože. A treba to sve i netko platiti..., podmiriti..

    18. 7. 2019,   21:07