Obavijesti

News

Komentari 20

Afere Spačva i Šegon koštale su Linića ministarske fotelje

Afere Spačva i Šegon koštale su Linića ministarske fotelje
1

Zoran Milanović smijenio je bivšeg ministra financija Slavka Linića 6. svibnja zbog slučaja Spačva. Prije toga, sukobili su se zbog Linićeva pomoćnika Branka Šegona

VIDEO

Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Linićem, rekao je premijer Zoran Milanović 6. svibnja na konferenciji za novinare objavljujući smjenu dotadašnjeg ministra financija. 

- Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne bez ikakve sumnje. Država se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o očuvanju radnih mjesta. Moj posao je da se uvjerim u to da institucije, kojima sam na čelu, svoj posao rade na čist i transparentan način. Greška se može dogoditi, ali onda se moraju utvrditi odgovorni za to - istaknuo je premijer.

Milanović je Linića smijenio jer se nije očitovao na njegov zahtjev da objasni zašto je zemljište Spačve država preuzela po cijeni od 33,58 milijuna kuna, iako je naknadna procjena Porezne ukazivala da to zemljište vrijedi šest milijuna kuna. Milanović je otkrio da ga je na taj nesrazmjer upozorila upravo bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kojoj se taj slučaj učinio sumnjivim početkom godine. Smiljanec je pak rekla da se ne sjeća tih ugovora, ali kaže da je dobivala stotine dokumenta koje su pripremali drugi ljudi iz Porezne uprave. 

Podsjetimo, u prosincu 2012. Dario Puljiz, vlasnik drvo-prerađivačke industrije Spačva iz Vinkovaca, zatražio je predstečajnu nagodbu. Linić je u ime Ministarstva kupio zemljište Spačve za 33 milijuna kuna iako mu je Porezna rekla da vrijedi daleko manje. Uskok je potom od Ministarstva financija zatražio žurno dostavljanje cjelokupne dokumentacije koja se odnosi na kupovinu zemljišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smijenjeni Slavko Linić  kazao je kako je sve u predstečajnoj nagodbi oko tvrtke Spačva d.d. učinjeno u skladu sa zakonom. Ostavku je prihvatio rekavši kako je to ''odluka predsjednika Vlade'', a ubrzo nakon toga aktivirao je zastupnički mandat u Saboru. 

Afera Šegon

Prije toga, Milanović i Linić zaratili su zbog slučaja Šegon. Naime, tvrtka Facta Vera, u kojoj  Branko Šegon ima 20 posto udjela u vlasništvu, dobila je od HBOR-a kredit od 31,4 milijuna kuna. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, nakon istrage, ocijenilo je da je Šegon bio u sukobu interesa, odnosno da je stavio privatni interes iznad javnog kada je uzeo kredit.  Povjerenstvo je utvrdilo kako nitko drugi nije dobio kredit pod uvjetima i s kamatama kakav je dobio bivši pomoćnik ministra financija. 

- Čekao sam odgovor, a do toga nije došlo. Tražio sam od ministra da ga smijeni i na kraju sam to morao učiniti ja - rekao je premijer Milanović kasnije komentirajući slučaj Šegon.

Unatoč odlukama premijera i Povjerenstva, Linić je do kraja ostao uz Šegona naglašavajući da je za vrijeme rada u Ministarstvu obavljao dužnost odgovorno i u skladu s ovlaštenjima koje je imao. 

>>> A sad rat do istrebljenja: Sve o tajnom planu Linićeva puča i Zokijevom protuudaru čitajte u novom broju Expressa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a