Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afganistanci iznenađeni što se Trump planira povući iz zemlje

None Foto: OMAR SOBHANI

Glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ganija rekao je da se američko povlačenje neće odraziti na ukupnu sigurnost u zemlji jer je uloga američkih snaga bila pružanje pomoći

Afganistanski dužnosnici i američki zapadni partneri reagirali su u petak s nelagodom na izvješća da SAD planira povući više od 5000 od ukupno 14.000 vojnika iz Afganistana, u trenutku dok se pokušava obnoviti mirovne pregovore.

Izjava jednog američkog dužnosnika da Trump planira povući najmanje 5000 vojnika iz Afganistana, zajedno o ostavkom američkog ministra obrane Jima Mattisa, kojeg se smatralo jamcem američkog angažmana u zemlji, sve je iznenadila.

Vijest se pojavila dva dana nakon sastanka u Abu Dhabiju između posebnog američkog mirovnog izaslanika Zalmaya Khalilzada i talibanskih predstavnika na kojem su dvije strane razgovarale o povlačenju međunarodnih snaga i prekidu vatre iduće godine. No, budući da ti planovi još nisu potvrđeni, a početkom siječnja očekuju se novi sastanci u Saudijskoj Arabiji, nije jasno je li prekid vatre blizu i najavljuje li vijest šire rješenje krize.

"Povlačenje će se zasigurno odraziti na ukupne operacije, ali morat ćemo pričekati da vidimo koje će postrojbe prve otići kući. Za sada je još prerano da bi se išta moglo reći", rekao je jedan visoki afganistanski dužnosnik.

"Ovisno o tome kako budu reagirali talibani, vlada bi mogla zatražiti od snaga da smanje operacije", rekao je.

No glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ganija rekao je da se američko povlačenje neće odraziti na ukupnu sigurnost u zemlji jer je uloga američkih snaga bila pružanje pomoći i savjetovanje afganistanskih postrojba.

SAD ima u Afganistanu oko 14.000 vojnika u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora" i odvojenu protuterorističku misiju protiv Islamske države i terorističke mreže Al Kaide.

Uz to, oko 8000 vojnika iz 38 zemalja u sklopu NATO-ove misije sudjeluje u obuci i pomaže afganistanskim snagama.

Čak i djelomično američko povlačenje moglo bi smanjiti spremnost talibana da pristanu na dogovor i potkopati odlučnost afganistanskih snaga da se protiv njih bore. 

"Svi znamo da je moral afganistanskih snaga rekordno nizak, preslabo su opremljeni, malo plaćeni i nekoordinirani. Uvježbavamo ih koliko možemo", rekao je jedan zapadni diplomat iz NATO-ove misije.

Povlačenje tolikog broja američkih vojnika bila bi nagla promjena američke strategije najavljene prije godinu dana, u sklopu koje su u Afganistan poslane tisuće vojnika, a zračni napadi su bili intenzivirani kako bi se izvršio pritisak na talibane da sjednu za pregovarački stol.

Izvješća iz Washingtona još nisu potvrđena, a komentara nije imao niti stožer NATO-a u Kabulu, no neki saveznici bili su najavom iznenađeni.

"SAD nas nije konzultirao o povlačenju i danas ćemo početi sastanke na kojima će se o tome razgovarati", rekao je jedan zapadni diplomat u Kabulu.

"To će potrajati neko vrijeme i neke zemlje spremne su otići. Oni bi tako mogli biti prvi koji će otići."

Komentari (3)
  • Koga će sad krivit kad se budu međusobno počeli ubijat?

    21. 12. 2018,   21:03
  • Umjesto 5.000 vojnika ameri će poslati 5.000 privatnika kao što su i do sada radili.

    21. 12. 2018,   17:25