Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afrička svinjska kuga poharala Srbiju: Nema lijeka i zarazna je

Poslije vijesti da se u Srbiji sumnja na pojavu bolesti, zabranu uvoza svinjskog mesa iz te zemlje proglasile su BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija

Srbijanske vlasti potvrdile su u utorak da je u zemlji otkrivena svinjska kuga, ali ističu da nema opasnosti od epidemije, prenosi javna televizija RTS.

Dužnosnici su u ponedjeljak opovrgnuli medijska izvješća da je u zemlji otkrivena ta bolest, ali su istaknuli da je se sumnjivi slučajevi provjeravaju. 

Prisustvo virusa afričke svinjske kuge potvrdili su rezultati referentnog laboratorija iz Madrida, rekao je u utorak ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Bolest se pojavila na četiri farme u tri sela kod Beograda, Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, a u krugu od tri kilometra proglašeno je zaraženo područje.

Nedimović je naglasio da su poduzete sve preventivne mjere za sprečavanje širenja zaraze, objavljena su uputstva za poljoprivrednike i lovce te obavijesti na graničnim prijelazima.

Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

Nedimović je rekao da se meso s područja gdje je bolest otkrivena ne može izvoziti, a s ostalih može. 

Srbija je do sada izvozila svinjsko meso i prerađevine u vrijednosti od 25 milijuna eura i učinit će sve da šteta ne bude veća, istaknuo je ministar

U Srbiji je 2018. bilo oko 2,8 milijuna svinja na 52.000 domaćinstava.

Poslije vijesti da se u Srbiji sumnja na pojavu bolesti, zabranu uvoza svinjskog mesa iz te zemlje proglasile su BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano. (tob) 

Komentari (5)
  • A sada vaša EU izdaje vam direktivu sve svinje treba pobiti isto kao i kokoši i ostale životinje , pa čemo vam uvesti ( arhivsku svinjetinu minimalno 10 godina zamrznutu , jaja sa blagim okusom salmonele prekooceansku govedinu , janjetina iz N Zelanda i još štošta ..... E moj narode !!!!!

    13. 8. 2019,   19:15
  • Nema šanse da se to rasproda za kurban bajram😎🤮😎🤮

    13. 8. 2019,   18:03