Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Agonija brodogradnje: Država u škverove utukla 30 milijardi kn

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 4

Iz sindikata su poručili da ukoliko se radnicima Uljanika u četvrtak ne uplate plaće, izlaze na ulice. ''Premijer mora reći je li Vlada iza nas ili nije'', kazao je šef Jadranskog sindikata Cerovac

Iza uprave Uljanika, sindikalista i strateških partnera je sastanak koji nije donio ništa novo, a ispred njih je sjednica Vlade u četvrtak u Puli od koje očekuje “sve”.

- Sve što nas zanima je da nam premijer Plenković jasno kaže stoji li Vlada iza brodogradnje ili ne. Ako stoji, idemo u restrukturiranje i promptno rješavanje problema. Nema se više što čekati. Ako ne stoji, stavljamo ključ u bravu - kaže nam predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Ujedno je najavio da radnici neće tolerirati kašnjenje plaće: “Ne sjedne li sutra plaća na račune, radnici će prosvjedovati na ulicama i vjerujem da ih neće zanimati ni procedura koja se mora zadovoljiti prije štrajka”.

GRADONAČELNIK PULE O 3. MAJU Miletić: Uvijek sam bio i biti ću na strani radnika, oni to znaju

Na sastanku pulskih gradskih i županijskih vijećnika, pomoćnika ministra gospodarstva Zvonimira Novaka, članova uprave Uljanik grupe te predstavnika strateškog partnera, sindikata i radnika Uljanika zaključeno je kako Europska komisija očekuje u planu restrukturiranja da Uljanik i partner sudjeluju u financiranju u istom omjeru kao država.

- Plan nije stajao u ladici, nego se pomno analizirao, a istodobno se intenzivno razgovaralo s upravom društva kako bi Europska komisija imala što manje primjedbi. Plan smo 13. srpnja poslali u Bruxelles, a Europska komisija je pritom potvrdila da sanacijski kredit od 96 milijuna eura ulazi u troškove restrukturiranja - pojašnjavao je Novak kako je Vlada slala plan u Bruxelles. Dodao je i kako se razgovara i s brodovlasnicima koji su otkazali naručene brodove. Pokušava ih se uvjeriti da je plan restrukturiranja u fazi dorade i uskoro bi trebao biti odobren.

Cerovac sve manje vjeruje u rješenje

Inače, u zadnjih 23 godine država je u sanaciju brodogradnje utukla 30 milijardi kuna.

- Umjesto predsjednika uprave Uljanika, na sastanku je bio Denis Rabar, član uprave i direktor brodogradilišta. Govorio je na kojim brodovima se trenutačno radi i zašto smo zapali u krizu te da se za ovu situaciju može naći rješenje - kaže nam Cerovac.

S obzirom na špekulacije da bi Danko Končar mogao odustati od partnerstva, pitali smo Cerovca što su njegovi ljudi na sastanku rekli.

- Oni i dalje ostaju kao strateški partneri te su isticali kako su spremni uložiti i preuzeti Uljanik - dodaje Cerovac.

Dok su oni sastančili u Puli, direktor Uljanika Gianni Rossanda u Zagrebu je pregovarao s bankama kako bi radnicima imali za plaće.

'Nikad nismo odlučivali na štetu Uljanika'

Pitali smo Cerovca, nakon svega što su čuli, što iskreno misli i ima li Uljanik budućnost.

- Jedan dan mislim kako ima nade i da će sve biti u redu. Drugi dan nešto čujem što me pokoleba pa pomislim da je stvar gotova. No, iskreno, nemam osjećaj da će biti dobro - zaključio je Cerovac. Župan Valter Flego na sastanku je rekao da “gašenje brodogradnje nije nikakva opcija jer je Uljanik prevažan za Hrvatsku”.

- Želimo da opstane i da se sačuvaju radna mjesta. Vlada, strateški partner i uprava trebaju djelovati te očekujemo da se ciljevi postignu jer vremena više nema. Tražimo maksimalan napor da sačuvamo Uljanik društvo i da se toj temi pristupi odgovorno. Dosad je bilo predstava i igrica. Tražimo da se država očituje želi li sačuvati brodogradnju. Mi mislimo da želi - rekao je župan.

HORVAT: 'Vlada će naći rješenje za plaće radnicima Uljanika i 3. maja'

Tri transparenta postavljena su utorak ujutro u Puli kao “dobrodošlica” IDS-ovcima pred zajedničku tematsku sjednicu pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije na kojoj se raspravlja o aktualnoj situaciji i perspektivi pulskog Uljanika. Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je da je stav Grada Pule da je Uljanik poduzeće od strateškog značenja.

- Odmah se reagiralo čim smo saznali za probleme u Uljaniku. Recite mi, je li ovaj grad ikad donio odluku na štetu brodogradnje? Nije, nikad. Nikad nećemo promijeniti prostorni plan grada Pule koji bi išao na štetu brodogradnje. Zabrinjava me velika politizacija teme Uljanika. Zašto je trebalo doći do štrajka? Koliko je štrajk stajao, neki kažu barem 25 milijuna kuna. Samo Ministarstvo gospodarstva se zalaže za opstanak brodogradnje, dok su ‘Marići’ za stečaj - rekao je Miletić.

'Uljanik nisu dizalice, nego radnici'

- Treba završiti brodove u knjizi narudžbi jer tu leže novac i rješenje krize. Da je uprava pošteno radila i da nije usisavala pare preko dobavljača i kooperanata te da se nije nametao javnosti taj strateški partner i da je nadzorni odbor nadzirao, a ne ignorirao, mi ne bismo bili ovdje. Bojim se da će se i dalje tako nastaviti te da nitko nema ovdje hrabrosti postaviti neovisnu upravu. Pitam i kako je Rossanda uopće mogao napraviti vilu u tzv. Zelenom pojasu? Uljanik nisu dizalice, nego radnici kojima treba pomoći jer od njih žive i Pula i Hrvatska - rekao je Damir Grünbaum iz Živog zida.

Valter FlegoValter Flego TRAŽE DRUGI POSAO A tko će raditi? Do sada je iz Uljanika otišlo oko 400 radnika

Mirko Jurkić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ Istarske županije, među ostalim, rekao je da najviše odgovornosti oko Uljanika snosi uprava koja i izrađuje plan restrukturiranja.

'3. maj nije ispunio ugovor, a mi moramo otplaćivati kredite'

Nakon što smo objavili da je tvrtka Energy Plus, u kojoj je radio ministar Darko Horvat, blokirala račun 3. maja i Uljanika preko male tvrtke Ivis 94 Energija, javili su se i s pojašnjenjem.

POKUŠAVA NAPLATITI MILIJUNE Uljanik blokirala tvrtka kojom je upravljao ministar Horvat

Direktor Ivis 94 Energije Goran Sataić objašnjava da je tvrtka bila osnovana za posao s 3. majem, što je uobičajena praksa u poslovima poboljšanja energetske učinkovitosti tzv. Esco modelom. Ivis 94 je, ističe, ispunio svoje obveze, a banke su prestale pratiti projekt nakon objave loših financijskih izvješća. Sataić ističe da oni plaćaju obveze i jamčili su svojom imovinom. Energy Plus ih je preuzeo kako bi pokušao naplatiti proizvedenu opremu i radove. Blokirali su račun 3. maja kako bi zaštitili interes svojih radnika, ističe Sataić.

Komentari (143)
  • Država utukla da bi uprave izvlačile novac. IDS pošten...................

    12. 9. 2018,   09:59
  • Zatvorite više ta gubitaška brodogradilišta i prestanite trošiti novac građana na rupe bez dna! Radnici neka traže drugi posao ili neka idu izvan RH kao i ostali koji nemaju izbora. U čemu je tu problem? Ako posao ne ide - ne ide!...ne mogu vas svi građani hraniti cijeli život!

    12. 9. 2018,   10:01
  • Zatvorite tu rupu bez dna

    12. 9. 2018,   10:10