Obavijesti

News

Komentari 16

Agonija duga 19 godina: Nisu krivi za smrt Dujinog blizanca

Agonija duga 19 godina: Nisu krivi za smrt Dujinog blizanca
4

Splitske ginekologe teretilo se da nisu prepoznali visokorizičnu trudnoću Dijane Aničić te da su je porodili normalnim putem umjesto carskim rezom, kako je zahtijevalo njezino stanje

VIDEO

Splitski ginekolozi nepravomoćnom presudom oslobođeni su krivnje nakon 19-godišnjeg sudskog postupka.

Nakon što Općinski sud u Zadru presudio da Tomislav Strinić i Boris Delić nisu krivi za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić iz Splita, ona nam presudu nije željela komentirati, ali je potvrdila da će se žaliti.

Podsjetimo, Strinića i Delića teretilo se da nisu prepoznali visokorizičnu trudnoću Dijane Aničić te su je porodili normalnim putem umjesto carskim rezom, kako je zahtijevalo njezino stanje.

Jedan od njenih blizanaca je umro pri porodu, a drugi, Duje, ostao je teški invalid.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Toga dana, u kolovozu 1998. godine Strinić je bio šef dežurne ekipe ginekologa u splitskoj bolnici, a Delić je bio ginekolog specijalist u dežurnom timu.

Cijeli postupak do sada traje 19 godina, a najviše problema bilo je zbog nestanka medicinske  dokumentacije splitske bolnice, uključujući podatke o povijesti bolesti i otpusnog pisma Dijane Aničić. Tako je najviše nedoumica bilo da li su oba blizanca bila živa kad je Dijana Aničić došla u bolnicu. Jer ako nisu, za to bi bili optuženi liječnici primarne zdravstvene zaštite.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Naknadno je ipak pronađena kopija njene povijesti bolesti, na kojoj je bio i CTG nalaz na kojem se vide otkucaji srca obje njezine bebe, pa se slučaj opet "okrenuo" protiv Strinića i Delića.

U procesu koji se vodio na pet sudova u četiri grada (Splitu, Trogiru, Sinju i Zadru) i na kojem je bilo provedeno čak pet sudskih vještačenja, ključni su iskazi patologinje koja je tvrdila da je jedna od beba već bila mrtva po dolasku Dijane Aničić u bolnicu, te CTG zapis koji dokazuje da to nije bilo tako.

Unatoč tome, donesena je oslobađajuća presuda i za Strinića i Delića. Inače, sljedeće godine nastupa zastara u ovom slučaju, a ukoliko se Dijana Aničić bude žalila, a hoće, zastarni rok produžava se na još dvije godine. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa