Obavijesti

News

Komentari 22

Agrokor: Ovo je 9 dobrih stvari koje donosi famozna nagodba...

Agrokor: Ovo je 9 dobrih stvari koje donosi famozna nagodba...
1

Dobavljači su osigurali i novac i buduće poslovanje, a Rusi i novi vlasnici nastavit će proizvodnju. Samo Sberbank po nagodbi otpisuje gotovo 600 milijuna eura

VIDEO

Ako nagodba za Agrokor i prođe Trgovački sud, to ne znači i prestanak rada izvanredne uprave na čelu s Fabrisom Peruškom.

Oni se moraju pobrinuti da do početka sljedeće godine i pokrenu u stvarnosti sve što je dogovoreno s novim vlasnicima. A novi gazde će biti ruski Sberbank i VTB, koji će držati 47 posto Agrokora. Hrvatski dobavljači ući će u vrlo malom postotku u vlasništvo, pa sva odgovornost za buduće poslovanje pada na leđa banaka i fondova koji su davali kredite i kupovali obveznice.

Gazdi će uzeti sve: Evo tko će preuzeti vlasništvo Agrokora...
Gazdi će uzeti sve: Evo tko će preuzeti vlasništvo Agrokora...

A i Rusima i ostalima je važno da nastave poslovati u Hrvatskoj i ostvarivati prihode te da tvrtke u bivšem vlasništvu Ivice Todorića što bolje posluju. Jer, primjerice, samo Sberbank po nagodbi otpisuje gotovo 600 milijuna eura. A za dodatnih 600 milijuna postaju suvlasnici koncerna. Jedini način da vrate novac s kojim su se pozdravili jest da dignu vrijednost tvrtki i onda ih za koju godinu prodaju. To će se i dogoditi. Nakon nekoliko godina, Jamnica, Belje, Ledo, imat će neke nove vlasnike...

Koncesije nad poljima i izvorima vode ostaju na tim tvrtkama. Ali polja i izvori su i dalje državno vlasništvo, iako će njima upravljati netko drugi, a ne Ivica Todorić.

Izglasali nagodbu za Agrokor; Plenković: Postignuti su ciljevi
Izglasali nagodbu za Agrokor;  Plenković: Postignuti su ciljevi

Uz sve nedostatke u donošenju i provedbi zakona, netransparentnosti koje je imala izvanredna uprava, pa i čisti sukob interesa, nagodba je ipak uspjeh. Jer kad je krenuo slom Agrokora prije 15 mjeseci, kad nitko više nije htio dati novac Gazdi, da je sve otišlo u stečaj, vjerojatno danas ne bismo imali rast gospodarstva. Imali bismo još manje zaposlenih, a stotine tvrtki ovisnih o poslovanju s Agrokorom bi vjerojatno nestale.

Savjetnici izvanredne uprave u konačnici će svoje usluge naplatiti za godinu i pol dana rada više od 500 milijuna kuna, ali tu cijenu ipak neće platiti porezni obveznici nego novi vlasnici i dobavljači. Agrokoru hitno treba i novi kredit od milijardu eura. Priča s tvrtkama iz Agrokora nije završena nagodbom. Ključno će biti što će uraditi novi vlasnici da restrukturiraju najproblematičnije tvrtke, poput Konzuma, ali i kako će upravljati onima koje su perjanice koncerna, poput Leda, Jamnice, Zvijezde...

1. Tisuću malih je dobilo svoj novac

Mali OPG-ovi i proizvođači su oni kojima bi godina dana odgode plaćanja i čekanja stečaja vjerojatno značila propast poslovanja. Kako su sami rekli na početku krize, oni nisu imali ni za režije. Oni su u potpunosti isplaćeni još prije godinu dana. Tisuću ih je dobilo 90 milijuna kuna.     

2. Veliki dobavljači su dobili 60 posto duga

Da je tvrtka otišla u stečaj, svi bi morali čekati prodaju imovine da se namire. Ovako su domaći dobavljači ukupno dobili više od 3,5 milijardi kuna starog duga. Prosječna je naplata 60 posto starog duga u novcu, ali skoro polovica dobavljača dobila je između 80 i 100 posto dugova.     

3. Ključno vrijeme za prilagodbu

Agrokor više nije imao novca. Na računu je prošle godine ostalo 6 kuna. Novac se prestao isplaćivati dobavljačima, a oni su prestali isporučivati robu. Da je na tome ostalo, dobavljači ne bi mogli platiti ni svoje partnere. Pa bi nelikvidnost odvela u spiralu propasti.     

4. Vrijednost ipak viša od 7 milijardi kuna

Vrijednost svih tvrtki iz koncerna u slučaju likvidacije bila bi oko 15 milijardi kn, što bi značilo još veće otpise jer su ukupni dugovi koje treba pokriti 43 milijarde kuna. Vrijednost iz koje će se namirivati oni kojima je Gazda ostao dužan sad je 22 milijarde kuna.     

5. Siguran plasman za još četiri godine

Dobavljači su osigurali suradnju s Agrokorom još četiri godine, što znači da police Konzuma neće preplaviti strani proizvodi, a niti će se druge tvrtke iz Agrokora okrenuti samo uvozu. Ako Konzum bude dobro poslovao i ostvarivao dobit, domaći dobavljači će dobiti još 70 milijuna eura.

6. Agrokor će svakako nastaviti poslovati

Sve važnije tvrtke iz sastava Agrokora ključne za gospodarstvo nastavit će poslovati. Jer Rusi i ostali, kao novi vlasnici, imaju jedinu priliku naplatiti svoje kredite, koje su davali Todoriću na dva načina: ili iz dobiti tvrtki ili njihovom prodajom kad im podignu vrijednost.  

7. Banke neće udariti na dobavljače

Izvrnuti i kvarni model financiranja Agrokora uključivao je i mjenice izdane samo kako bi Agrokor došao do novca preko likvidnih dobavljača. Kad je sve propalo, banke su stisle dobavljače da plate više od četiri milijarde kuna. Sad je dogovorena otplata tek 35 posto tog duga.     

8. Izbjegnute tužbe protiv Hrvatske

Od brojnih sudionika nagodbe koji su prijetili tužbama (prvi Sberbank do prije tri mjeseca), sad se nagodbi protivi jedino Adris. Ali jasno je da će veliki sporovi koji su visili kao mač nad glavom Republici Hrvatskoj biti izbjegnuti. Još je pitanje hoće li se i Adris pridružiti nagodbi.     

9. Novi modeli za cijelo gospodarstvo

Ostaje očekivati i za nadati se da se više nikad neće ponoviti Todorićev model poslovanja. On je bio nedodirljiv, čuvala ga je i politika i svi dobavljači koji nisu smjeli pisnuti. Koristeći svoju poziciju najjačeg, nije plaćao partnere, izvlačio je novac, ucjenjivao za police. To se ne smije ponoviti.     

Rusi neće moći imati više od pola Agrokora 

Agrokorova nagodba, kojom se potpuno mijenja vlasništvo najvećeg hrvatskoga koncerna, proći će, izgleda, i verifikaciju Trgovačkog suda.

Glasovanje o nagodbi je Trgovački sud zakazao za 4. srpnja, a bit će to najveći skup vjerovnika. Jer niti jedna tvrtka koja je dosad prolazila stečaj ili predstečaj nije imala više od 5500 onih koji moraju glasovati. Zbog toga će glasovanje morati biti u dvorani Cibone iako su se već neki žalili da nemaju klimatizacijski sustav koji bi ljeti mogao održavati temperaturu kad je u dvorani više od 5000 ljudi.
Upravo zbog veličine, prvi put u Hrvatskoj se u takvom slučaju neće glasovati dizanjem ruke nego posebnom aplikacijom.

Za nagodbu je potrebno 66 posto glasova, a pravo glasa će imati oni koji drže oko 34 milijarde kuna duga iako je zaduženost Agrokora znatno veća.

Vlasnička struktura Agrokora: Ruskim bankama 46 % dionica
Vlasnička struktura Agrokora: Ruskim bankama 46 % dionica

U nagodbi je usuglašeno i da oni s veoma malim dugovima mogu prodati svoje udjele odmah. I tu se postavila teza kako je moguće da veoma brzo većinski vlasnici novog Agrokora postanu ruske banke Sberbank i VTB. One i po prijedlogu nagodbe imaju skoro 47 posto, što im je dovoljno da vode glavnu riječ. No ako imaju više od 50 posto, mogu odlučivati, a da ne pitaju ostale suvlasnike.

Iznosi za savjetnike u srpnju

Međutim, u nagodbu je uglavljena stavka da ne mogu prijeći 50 posto niti zajedno niti pojedinačno. Također ne smiju imati i više od 50 posto preko nekih povezanih tvrtki koje bi za njih držale udjele.

Ovo nije ugrađeno dogovorom vjerovnika slučajno. Rusija je pod sankcijama Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Kako su obje banke u većinskom vlasništvu ruske države preuzele dominantni udio u Agrokoru, koncern bi bio tretiran kao ruska tvrtka. A to znači zabranu izvoza u zemlje EU i ograničenje poslovanja s europskim i američkim partnerima pri uvozu.

Bio bi to sigurno velik udarac za tvrtku jer je Rusima važno da ona nastavi poslovati jer jedino tako mogu vratiti novac. A onda će vjerojatno dalje prodavati.

Iako je nagodba na 7300 stranica, ima jedan detalj koji još nije objavljen. Koliko je kome pojedinačno od savjetnika plaćeno za njihov dosadašnji rad.

Iz izvanredne uprave su nam rekli da Fabris Peruško nije prekršio obećanje jer je rekao da će objaviti iznose kad nagodba bude usvojena, dakle poslije 4. srpnja.

Podsjetimo, trošak je prešao 350 milijuna kuna, a u konačnici je predviđeno da svi savjetnici koji su vodili Agrokor koštaju 500 milijuna kuna. U jednom trenutku ih je bilo 141. Ako nagodba uspije, imaju i pravo na dodatnu nagradu. Osim toga, neki od njih će ostati s Peruškom do početka sljedeće godine dok se nagodba ne implementira.

Plenković: Nema nevinih

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je o nagodbi govorio samo u superlativima, a sporne detalje o savjetnicima koji su pisali zakon i onda bili angažirani je preskočio.

- Agrokor ima svoju ekonomsku budućnost i mislim da ćemo efekte moći ispravno valorizirati s odmakom. Proces je doveden do kraja unatoč brojnim pokušajima destabilizacije samog procesa i Vlade - smatra Plenković.

Napomenuo je kako iz slučaja s Agrokorom svi moraju izvući pouke jer je on na vidjelo izvukao mnoge probleme i stvari koje nisu bile dobre u poslovanju u Hrvatskoj te mnoge prakse koje su nedopustive i štetne. Plenković je ponovio da moramo ojačati nadzorne i regulatorne mehanizme svih institucija.

- U ovoj priči nema nevinih. Svi moraju podignuti pozornost i budnost da se slične situacije ne događaju - izjavio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina