Obavijesti

News

Komentari 48

Agrokorov poziv dobavljačima: Sudjelujte u našem financiranju

Agrokorov poziv dobavljačima: Sudjelujte u našem financiranju
1

Agrokor poziva dobavljače koji ispunjavaju sve gore navedene uvjete da najkasnije do 25.8.2017. godine u 17 sati daju Izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju Agrokora...

VIDEO

Agrokor je  8. lipnja 2017. godine sklopio  Ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše ukupno 100 milijuna eura od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja, u kojoj kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i/ili njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe / pružanje usluga. 

Jučer je na web stranici Agrokora objavljen službeni poziv dobavljačima za sudjelovanje u ovoj tranši kredita. Zainteresirani dobavljači trebaju ispunjavati  sljedeće uvjete:

(1)    da prema Agrokoru i/ili povezanom društvu imaju nepodmirenu tražbinu s osnove isporučene robe / pružene usluge koja je nastala prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave ;

(2)    da je takva tražbina prijavljena izvanrednom povjereniku sukladno odredbi članka 30. stavak 1. Zakona, te da za tu tražbinu, po razumnoj prosudbi izvanrednog povjerenika, postoji vjerojatnost da će biti priznata u postupku izvanredne uprave;

(3)    da su spremni s Agrokorom i/ili povezanim društvom  sklopiti novi ugovor o isporuci robe / pružanju usluga, uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci (uključujući pri tome i sve komercijalne popuste);

(4)    da je ponuđena roba / usluge po količini, vrsti, kakvoći i drugim uobičajenim parametrima takva da, po diskrecijskoj ocjeni Agrokora, omogućava nastavak poslovanja;

(5)    da su spremni pristupiti krovnom ugovoru o financiranju i prihvatiti sva prava i sve obveze koje iz tog ugovora proizlaze.

Agrokor ovim putem poziva dobavljače koji ispunjavaju sve gore navedene uvjete da najkasnije do 25.8.2017. godine u 17 sati daju Izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju Agrokora i/ili njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.  Obrazac izjave je dostupan na sučelju web stranice Agrokora na sljedećoj poveznici: https://izjava.agrokor.hr/ .

U slučaju da u prikupljenim izjavama ukupno iskazana namjera za sudjelovanje u financiranju bude veća od raspoloživog  iznosa za potrebe tekućeg poslovanja od 50 milijuna eura, Agrokor zadržava pravo napraviti alokaciju udjela u financiranju, u skladu s uvjetima objavljenim u pozivu na davanje izjave o namjeri sudjelovanja.

Prije donošenja odluke o davanju Izjave temeljem ovog poziva, Agrokor poziva sve potencijalne sudionike da prouče podatke i objave na internetskoj stranici Agrokora te da samostalno procijene financijsko stanje, potencijal i čimbenike rizika vezane uz Agrokor i da tek temeljem toga donesu odluku o eventualnom davanju Izjave. Radi izbjegavanja svake dvojbe, Agrokor posebno napominje da se davanje Izjave još ne smatra sudjelovanjem u predloženom financiranju te Agrokor ne preuzima obvezu da davatelju Izjave omogući sudjelovanje u tom financiranju. 

H.U.P. Ramljakov poziv smatra nezakonitim

Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P.) smatra nezakonitim poziv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka dobavljačima da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga, priopćio je H.U.P. u utorak.

"Poljoprivrednici" smatraju da se pozivom potiče vjerovnike koji prema Agrokoru imaju potraživanja, nastala neispunjenjem ugovorne obveze odnosno nepodmirenjem dugovanja za isporučenu robu i usluge, da kreditiraju poslovanje Agrokora "u naturi" (daljnjom isporukom robe i usluga) u sklopu kreditnog aranžmana koji je Agrokor sklopio 8. lipnja 2017. godine.

Smatraju da je Ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja 2017. suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, jer nije jasno preciziran razlog zbog kojeg izvanredni povjerenik preuzima novo zaduženje. Drže da se to odnosi i na današnji poziv dobavljačima.

Dodaju da zakon ne dozvoljava preuzimanje novog zaduživanja koje će imati prednost prilikom namirenja pred ostalim tražbinama u svrhu podmirenja starih potraživanja nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave.

Unatoč činjenici da roll-up nije dozvoljen Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, izvanredni povjerenik svojim pozivom ucjenjuje dobavljače robe i usluga prema kojima Agrokor ima stara dugovanja tako što im njihovu isplatu uvjetuje novim nezakonitim financiranjem Agrokora, kaže se u priopćenju.

Ističe se i da se pozivom "nezakonito uvjetuje mogućnost uključivanja dobavljača u nezakoniti roll-up model isplate starih potraživanja", tako da se od dobavljača traži da Agrokoru osiguraju financiranje u naturi, ali ne po tržišnoj cijeni već uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci.

Na taj način, upozoravaju u H.U.P-u, izvanredni povjerenik ucjenjuje dobavljače koji imaju potraživanja prema Agrokoru.

Agrokor je u utorak pozvao svoje dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura. 

U Agrokorovom priopćenju ističe se kako je ta kompanija  8. lipnja 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 milijuna eura, od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja. U tom kreditu, navodi se, kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i  njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.

U ponedjeljak je na web stranici Agrokora objavljen službeni poziv dobavljačima za sudjelovanje u toj tranši kredita.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...