Obavijesti

News

Komentari 171

#Agrotvor: Bivšoj ministrici svi su krivi osim Plenkija

#Agrotvor: Bivšoj ministrici svi su krivi osim Plenkija
1

Poanta knjige Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma je da je odrađen fenomenalan posao sa zakonom i spašena radna mjesta. A sve mrlje koje su usput nastale, Dalić ili ignorira ili relativizira

VIDEO

Meni je sasvim nerealno da je netko mogao povjerovati da je lex Agrokor radila neka tajna skupina i kako je netko normalan u takvu konstrukciju mogao povjerovati.

Tvrdi to, među ostalim, u svojoj knjizi Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ona je u knjizi iznijela svoje viđenje cijele krize u Agrokoru i nastanka zakona koji su pisali konzultanti koji su kasnije angažirani u izvanrednoj upravi i zaradili milijune, a među ostalim i bivša tvrtka Ante Ramljaka, Texo Menagment.

- Nikakva afera hotmail nije postojala, a ne vidim ni kako bi angažman savjetnika od američke tvrtke na bilo koji način štetio HDZ-u - navodi Dalić iako je prošlog svibnja otišla iz Vlade upravo kada je otkriveno kako je nastajao zakon.

Dalić na promociji: Nije bilo ni grupe Borg, ni urote i korupcije
Dalić na promociji:  Nije bilo ni grupe Borg, ni urote i korupcije

Podsjetimo, ni nakon upornih upita javnosti, ona nije htjela otkriti tko je točno sudjelovao u pisanju zakona. I u knjizi tvrdi da to nije bilo potrebno jer je zakon prošao na kraju stručne službe i Vladu, a sebe ističe kao onu koja je najviše radila na zakonu.

Mailovi su pokazali da je postojala tajna radna skupina za koju javnost nije znala, a koja je danas poznatija kao grupa Borg. Zbog sukoba interesa jer je svojoj tvrtki osigurao posao je prvo smjenjen prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a zatim je ostavku podnijela i Dalić. Za nju je sve to pritisak unutar HDZ-a, neimenovanih tajkuna i interesnih skupina.

'Dan ortačkog kapitalizma' bi nam trebao postati praznik'
'Dan ortačkog kapitalizma' bi nam trebao postati praznik'

Zanimljivo je da se u knjizi Martina Dalić trudila ničime kompromitirati premijera Andreja Plenkovića. Dapače, njega jednog od rijetkog hvali, dok je oštre kritike uputila Gordanu Jandrokoviću, Goranu Mariću, pa u jednom dijelu i Zdravku Mariću, ali i koalicijskim partnerima Darinku Kosoru i Miloradu Pupovcu.

Uglavnom, poanta knjige je da je odrađen fenomenalan posao sa zakonom i spašena radna mjesta. A sve mrlje koje su usput nastale, Dalić ili ignorira ili relativizira.

Dalić otkriva i da je Todorić prvo tražio pomoć od 300 milijuna eura, a zatim je lobirao dvojako: da se izmjeni zakon kako bi pokrenuo predstečajnu nagodbu. Za oboje je bio odbijen. Opisuje i kako su zatekli prazne police, a da angažman s bankama nije mogao uspjeti jer je račun na dan aktiviranja izvanredne uprave Agrokora bio blokiran za tri milijarde kuna.

Veličanje Martine Dalić sličilo je na ruganje i pojačalo gađenje
Veličanje Martine Dalić sličilo je na ruganje i pojačalo gađenje

Zakon je zaista polučio učinak i to je zasad neosporno, radna mjesta jesu spašena, tvrtka je preživjela, dugovi su pretvoreni u vlasništvo, te nije krenula spirala propadanja dobavljača. To je sigurno i zasluga Martine Dalić i skupine, ali ipak je dojam da osim opisa te situacije i učinjenog, knjiga ima za cilj i relativizirati i iskupiti Dalić i za sve greške. Na kraju, bivša potpredsjednica Vlade je otkrila i zašto je puknula u smijeh na predstavljanju zakona.

- Bila sa mrtva umorna. Mozak mi je stao - napisala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag