Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ai Weiwei posjetio Assangea: "Zdravlje mu se pogoršava"

None Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Zahvalan je za podršku koja mu je upućena. Ujedinjeno Kraljevstvo i Europa moraju braniti ljudska prava i zaustaviti njegovo izručenje SAD-u, napisao je kineski disident nakon posjeta Assangeu u bolnici

Kineski disident i umjetnik Ai Weiwei posjetio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u zatvorskoj bolnici i rekao da se njegovo zdravlje "pogoršava", pozivajući time Britaniju i ostale europske zemlje da spriječe njegovo izručenje Sjedinjenim Državama. 

Ai, koji živi u Berlinu, rekao je da je u utorak posjetio 45-godišnjeg Australca u zatvoru Belmarsh zajedno s Assangeovim ocem, dan prije nego što britanski sud treba održati saslušanje oko zahtjeva za američkim izručenjem. 

"On je u zatvorskoj bolnici i zdravlje mu se pogoršava", napisao je Ai na Twitteru i Instagramu. 

"Zahvalan je za podršku koja mu je upućena. Ujedinjeno Kraljevstvo i Europa moraju braniti ljudska prava i zaustaviti njegovo izručenje SAD-u gdje bi se mogao suočiti s 18 optužbi i zatvorskom kaznom do 175 godina", dodao je.

Američka vlada je optužila Assangea da se urotio s bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Chelsea Manning kako bi objavio povjerljive dokumente iz 2010. 

Assange boravi u zatvoru otkako ga je policija 11. travnja izvukla iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu. Proveo je sedam godina u veleposlanstvu kako bi izbjegao uhićenje.

Očekuje se da će biti potrebna i godina dana da bi se okončao proces izručenja iz Britanije, kojem se Assange protivi.

Prošli tjedan, švedski sud je odbio zahtjev za pritvorom u odsutnosti Julianu Assangeu, iako je osnivač WikiLeaksa i dalje osumnjičen za silovanje.

Komentari (1)
  • Sudbina heroja, kojega nisu prepoznali oni, za koje se borio. Ni prvi, niti zadnji. Puna podrška Assangeu!

    12. 6. 2019,   13:15