Obavijesti

News

Komentari 16

Akcija "Dijagnoza": Lov na lažne invalide se nastavlja

Akcija "Dijagnoza": Lov na lažne invalide se nastavlja
3

Afera: Ravnatelj policije Marijan Benko i ravnatelj USKOK Dinko Cvitan zbog nastavka istrage skrivaju detalje ove velike korupcijske afere

VIDEO

Policijska akcija “Dijagnoza”, u kojoj je u ponedjeljak uhićeno 14 ljudi, uključujući i šest liječnika, i dalje je u punom jeku. Traže se sudionici organiziranog lažiranja statusa ratnih vojnih invalida i mirovina. Budući da je proces dobivanja statusa ratne vojne invalidnosti, mirovina te svih ostalih povlastica vrlo kompleksan i obuhvaća razne službe u nekoliko državnih institucija, istragom se tek treba ustanoviti tko je sve imao “prste u pekmezu”. Jer, osim dokumentacije liječnika specijalista, tražitelj statusa mora imati i ratni put te potvrdu o okolnostima stradavanja, koja se često dobiva na temelju svjedočenja nekoliko suboraca. Komisije HZMO-a tek su zadnja instancija, a prema neslužbenim procjenama,  “lažnjaci” su si mogli srediti mirovine od oko 6000-7000 kuna. To je oko 80.000 kuna godišnjeg gubitka za državni proračun samo na mirovini jednog čovjeka. Lažni dokumenti plaćali su se 3500-8000 eura, a moglo se i povlašteno kupiti dionice, riješiti se poreza i carine, dobiti povoljan stambeni kredit... “Dijagnoza” tek treba utvrditi koliko je ljudi sudjelovalo u lažiranju vojnih invalidnosti te u kojim službama rade krivotvoritelji.

U OSIJEKU TRI SUMNJIVA DOKTORA
U Osijeku je policija razgovarala s dr. Darkom Horvatom. On je član komisije HZMO-a i navodno je među osumnjičenima. Prema neslužbenim informacijama, istraga je obuhvatila i uglednoga osječkog psihijatra te kardiologa KB-a Osijek. Doznajemo da je tim inspektora počeo istraživati slučaj nakon što su se branitelji žalili da na Odjelu psihijatrije Kliničke bolnice Osijek rade psihijatri koji za novac “sređuju” medicinsku dokumentaciju za PTSP te preduvjete za vojnu mirovinu. U bolnici su bez komentara.



PUT DOBIVANJA LAŽNOG STATUSA RVI I MIROVINE
1. SPECIJALIST - Dokumentacija koju izdaje liječnik specijalist prvi je korak za onoga tko želi status. Liječnicima se plaćalo od 3500 do 8000 eura za dijagnozu.

2. KOMISLIJA - S lažnom dokumentacijom ide se na komisiju za utvrđivanje radne sposobnosti. Oni su dokumentaciju proglašavali pravovaljanom.

3. MORH - Ovo ministarstvo izdaje ratni put i potvrdu o okolnostima stradavanja. Jedno mora biti podudarno s drugim i bez toga nema prava.

4. MOBMS - Ministarstvo branitelja na temelju svega prethodnog daje status RVI. Bez statusa RVI nema ni mirovine ni povlastica. On je najvažniji.

5. HZMO - Prvostupanjska komisija HZMO-a sve razmatra i računa buduća primanja., a drugostupanjska potvrđuje. Za to se također davao novac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca