Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Akcija Gruntovec: USKOK uhitio 22 ljudi zbog mita

None Foto: Robert Anić 3

Među uhićenima je troje odvjetnika i korumpirani djelatnici gruntovnice. Za uslugu brzog upisa u gruntovnicu odvjetnici su uzimali do 5000 eura

Nakon godinu dana od prve informacije, policija, Državno odvjetništvo i USKOK su uhitili 22 ljudi. Dok još za troje tragaju, najavljuju kako ovo nije kraj uhićenjima i čišćenju korupcije u zemljišno-knjižnim odjelima, odnosno gruntovnicama. Prve su na udaru bile gruntovnice u Zagrebu i Zaprešiću. Od 22 uhićenih, šest je službenika zagrebačke gruntovnice, jedan izvanparnični službenik, jedan službenik u gruntovnici u Zaprešiću, 10 je građana, korisnika usluga, jedan je službenik u DORH, a tri su odvjetnika: Alen Blagajac, Anđelo Miloš i Davor Radaković. Svi će oni do četvrtka biti u krim-policiji na obradi. Tko će od njih završiti u pritvoru, još se ne zna.
- Ne znamo još jesu li uhićeni možda umiješani i u nezakonito upisivanje nepostojećeg vlasništva ili se samo radi o nezakonitom ubrzanju upisa - odgovorio nam je ravnatelj USKOK Dinko Cvitan. Zato su, dodao je, odvjetnicima i službenicima na gruntovnici oduzeli veliki broj spisa. Kažu da ne tapkaju u mraku i da točno znaju brojeve čestica čije su upisivanje ubrzavali korumpirani službenici. Odvjetnici su od građana uzimali i do 5000 eura mita za uslugu brzog upisa u gruntovnicu. Manji dio kolača dobivali su  službenici. Neki su dobivali tek po nekoliko stotina kuna.


UHIĆENI ODVJETNICI:
ANĐELO MILOŠ
Odvjetnik Anđelo Miloš navodno je radio i kao pomoćnik savjetnika za unutarnju politiku u Uredu Franje Tuđmana, a u nekim medijima ga se dovodilo i u spor sa zemljištem varaždinske tvrtke Coning.


ALEN BLAGAJAC
Odvjetnik je zastupao Željka Žužića, vlasnika centra Solidum, u sporu oko građevinske dozvole. Zastupao je i Marka Pavića, okrivljenog za iznudu zajedno s Damirom Miočićem, vozačem ministra Kalmete.

DAVOR RADAKOVIĆ
O trećem odvjetniku upletenom u malverzacije u zagrebačkoj gruntovnici i uzimanje mita dostupno je malo podataka. Za malo poznatog odvjetnika se zna samo da mu je ured smješten u Dubravi.

TRI LAKA KORAKA DO UPISA U GRUNTOVNICU:
1. STRANKA
Na upis vlasništva u gruntovnici čeka se mjesecima. Sve se može zaobići preko odvjetnika.
2.ODVJETNIČKI URED
Odvjetnici uslugu naplaćuju od 3500 do 5000 eura. Dio izdvajaju za mito službenicima.
3. GRUNTOVNICA
I za par stotina kuna po predmetu službenici po hitnom postupku upisuju vlasništvo u gruntovnici.

Komentari (15)
  • Prašina u oči uz objavu troška izbora.Sramota,hoće nas voditi još 4 godine.

    11. 12. 2007,   19:15
  • kad nekome padne napamet da se nešto napravi u državi onda to mora proći ako je u višem interesu.bolje išta nego ništa.valjda će malo više razmišljati oni koji daju i uzimaju mito.

    11. 12. 2007,   21:15
  • Branio vozaća kalmete, krimos brani krimosa, pa sad pitajte tko bi trebao vladati Hrvatskom : Vozać, Kalmeta ili HDZ = Znayxe

    11. 12. 2007,   17:42