Obavijesti

News

Komentari 447

Akcija 'Kroasan': Pretresli joj cijelu kuću zbog domaćih kolača

Akcija 'Kroasan': Pretresli joj cijelu kuću zbog domaćih kolača
5

Jasni Bačić u ponedjeljak su na vrata pokucala četiri inspektora Carinskog ureda. Pretresli su joj kuću tražeći stroj za pečenje. Četvero djece joj je od straha plakalo

VIDEO

Ma, sram ih bilo, oskvrnuli su moj obiteljski dom bez ikakva razloga i dokazane sumnje. Udaraju po sirotinji, a bogate štite, plačnim glasom govori Jasna Bačić, u čiju su obiteljsku kuću u selu Donja Vrba kraj Slavonskog Broda u ponedjeljak oko 9.40 sati na vrata pokucala četiri inspektora Carinskog ureda u Slavonskom Brodu.

Pretresali su joj dom tražeći stroj za proizvodnju kolača. Jasna je nedavno na svojoj stranici na Facebooku objavila da će peći kolače za prodaju te navela vrste i cijene. Sprema se otvoriti obrt, no nije stigla ni zagrijati pećnicu, a inspektori su zakucali na vrata.

- Cirkus oko pretresa kuće trajao je sat vremena. Inspektori nisu bili agresivni, ali čim su stupili u kuću, svih mojih četvero djece od straha su počeli plakati. Naravno da nisu ništa našli, kamoli stroj za pečenje kolača. Imam običnu pećnicu u štednjaku, a i ona je pokvarena - kaže Jasna. Planirala je obrtom prehranjivati obitelj, a na ideju je došla zbog susjeda koji su hvalili njezino slastičarsko umijeće.

- Objavila sam to na ‘fejsu’ jer uskoro namjeravam otvoriti obrt te sam potencijalne kupce htjela obavijestiti o vrstama kolača i cijenama. Inspektori su to pročitali na ‘fejsu’ i od toga napravili predstavu - pojašnjava Jasna kako su inspektori saznali za kolače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Znala sam povremeno ispeći kroasane i princes krafne, ali u pećnici štednjaka. I sve bih te kolače u pravilu za neke prigode podijelila susjedima i prijateljima - dodala je Jasna.

Na pojavu carinika pred njezinom kućom burno su reagirali brojni susjedi. Carinici su od njih imali što čuti.

- Jasna i suprug, hrvatski branitelj, su nezaposleni i imaju četvero djece. Zna nam ispeći kolače, ali ih ne prodaje nego podijeli. Hrvatska su sirotinja, kao i većina nas. Ovo što im rade je uvredljivo - kaže susjeda Marija Lončarević. Carinski inspektori se, pak, opravdavaju kako su došli slijedom naredbe o pretrazi kuće koju je izdao Prekršajni sud u Slavonskom Brodu.

- S cijelim slučajem, odnosno povodom za utvrđivanje činjeničnog stanja na navedenoj adresi nemamo ništa, osim što smo po službenoj dužnosti na zahtjev Službe za nadzor Carinske uprave, tj. Carinskog ureda u Brodu, izdali tu naredbu, i to je sve - rekao nam je sudac Prekršajnog suda Zdravko Krajina. 

Sličnu neugodnost doživio je i Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice Županje. Više puta je prisustvovao akcijama hrvatskih carinika koji su s policijom dolazili na sajmove hrvatskih proizvođača rakije i provjeravali imaju li uredne papire za prodaju.

- Bože, ne znaju što čine - kaže Mirko Bačić prisjećajući se što je sve doživio od raznoraznih inspektora.

Prije godinu i pol u Karlovcu na Danima piva predstavljao je slavonske proizvođače rakije prigodno odjeven u narodnu nošnju, a imao je i dopuštenje za prodaju rakije. No njegov grijeh je bio što je ispod štanda imao kanistar s rakijom koju su taj dan ispekli u kazanu demonstrirajući proizvodnju rakije. Tu rakiju su htjeli podijeliti na tomboli.

- Zbog tog kanistra oduzeli su mi gotovo 3000 kuna od plaće. Doveli su me u situaciju da se i Turistička zajednica, koja predstavlja proizvođače rakija na sajmovima, mora registrirati kao proizvođač rakije. U protivnom ništa od onih pečenja rakije koja su bila tradicionalna na sajmovima - govori Bačić.

Lani su na tradicionalnom sajmu “Peče čiča rakiju” imali samo dva proizvođača.

- I carinici su došli u društvu policije naoružane pištoljima i uputili se ravno na njihove štandove. Zašto to čine? Zašto ne puste ljude da se malo dignu na noge, pa onda neka ih pretresaju i pretražuju koliko hoće - kaže Bačić koji do daljnjega odustaje od “Peče čiča rakiju” jer nikoga od proizvođača rakije ne može nagovoriti na sudjelovanje na sajmu.

I TZ Vukovarsko-srijemske županije odustala je već drugu godinu zaredom od 20 godina tradicionalne regionalne izložbe voćnih rakija i likera u Vinkovcima. I u Istri imaju istih problema.

- Carinici su pretraživali vozila ljudima koji su došli izlagati svoje rakije na 14. smotri istarskih rakija u Humu. Zaustavljali su ih u selu udaljenom pet kilometara od Huma. Neki izlagači su zbog toga odustali od smotre - rekla je Nada Prodan Mraković iz TZ-a Buzet. Kaže da se kontrole trebaju provoditi, ali ne na dan smotre jer time tjeraju i posjetitelje.

Ministar financija Boris Lalovac ističe kako je protiv represije.

- Iako sam protiv represije, u Poreznoj ima 4000 ljudi i ne mogu znati kako se netko ponaša. Dajem im upravo suprotne smjernice, ali izgleda da iste ne dolaze do terena - kaže nam ministar Lalovac ističući kako će osobno provjeriti što se događa.

Djeca plakala

Inspektori su obzirno pretraživali Bandićev stan pa se ni pas Rudi nije uzbudio. Jasnino četvero djece plakalo je tijekom i poslije pretresa. 

Još nije ni ispekla kolače

Gradonačelnika i suradnike terete za afere od 20 milijuna kuna. Kod Jasne su tragali za pećnicom koju nije još ni kupila.

Četiri inspektora na pećnicu

Zbog Milana Bandića i 16 suradnika na noge su dignuli 120 policajaca. Na jednu domaćicu krenula su četiri inspektora.

Inspektori navalili na rakiju

Tradicionalni sajmovi više se ne održavaju jer proizvođači rakije ne žele doći zbog presije inspektora. Šef TZ-a Županje, iako je imao dozvolu, platio je oko 3000 kuna kazne jer je htio podijeliti rakiju. Jasnu su htjeli kazniti zbog stroja kojeg nema.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 447
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.