Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Akcijom 'Profit' u BIH je blokirano 7 milijuna maraka

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zapljene novca i zlata u Sarajevu poduzete protiv 11 ljudi i jedne tvrtke. Sumnja se da je akcija povezana sa slučajem pokušaja izgradnje preskupog stambeno-poslovnog centra iz 2007. godine...

U nekoliko poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini su, po nalogu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), blokirani računi na kojima je oko šest milijuna eura, a istodobno su pretraženi bankovni sefovi više osoba osumnjičenih za kaznena djela te je zaplijenjeno više od 500 tisuća eura, zlatni nakit i druge dragocjenosti, potvrđeno je iz sjedišta SIPA-e u Sarajevu.

Mjere zapljene provedene su sklopu akcije kodnog naziva "Profit" te su poduzete protiv jedanaest osoba i jedne tvrtke.

Blokirana su njihova 24 računa u bankama te jedan u investicijskom fondu. U bankama je tako do okončanja istrage sada blokirano nešto više od sedam milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 3,5 milijuna eura sumnjivog podrijetla. Na blokiranom računu i investicijskom fondu čiji naziv nije naveden nalazi se nešto više od 4,7 milijuna KM odnosno 2,4 milijuna eura.

Sumnja se kako su osumnjičeni u nizu kompliciranih transakcija zapravo pronevjerili novce kojima je NLB banka kanila izgraditi stambeno-poslovni centar na reprezentativnoj lokaciji Marijin Dvor u Sarajevu, čija je gradnja planirana još 2007. ali nije realizirana nakon što su procurile informacije o tome da je zemljište preskupo plaćeno.   

Učinili su to umjetnim podizanjem cijene zemljišta na kojemu je bila predviđena gradnja pa je tako umjesto predviđenih 15 milijuna KM zemljište na kraju stajalo čak 31,6 milijun KM.

Istraga je do sada iz nepoznatih razloga godinama stajala u sarajevskom županijskom tužiteljstvu.       

Komentiraj, znaš da želiš!