Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako bude trebalo za Kim Jong Una su spremni popiti i otrov

None Foto: REUTERS 15

SINOVI BOGATAŠA: Regrutira ih se iz vojske. Svi su fizički slični. Ima ih oko 300, a najčešće potječu iz visokorangiranih obitelji u Sjevernoj Koreji

Koliko je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sa sobom u Singapur na sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom doveo tjelohranitelja jedna je od najstrožih čuvanih tajni.

Oni su stalno uz njega, trče čak i kad je Kim u autu. Pripadaju Glavnom uredu ađutanata, ukupno ih ima oko 300, a od toga su polovica tjelohranitelji dok su ostali vozači i tehničko osoblje. Nose posebne oznake da se zna da pripadaju ekipi Jong-una, a služe se i nizom lozinki i kodiranih šifri.

Foto: REUTERS

Uvijek su, neovisno o vremenu i uvjetima, odjeveni u ozbiljna odijela. Analitičar Michael Madden za britanske je novine objasnio da “Kim apsolutno ništa ne prepušta slučaju”. Najčešće ih se regrutira direktno iz sjevernokorejske vojske. Kriteriji su žestoki - svi moraju biti slične ili identične visine kao i vođa kojeg štite, ne smiju fizički ničime pretjerano odudarati te trebaju odlično baratati vatrenim oružjem i biti vrsni u borilačkim vještinama. Članovi najčešće potječu iz visokorangiranih i cijenjenih obitelji u Koreji, a prije angažmana njihova se obitelj detaljno secira od strane Kimovih službi, i to dvije generacije unatrag. Odbijanje posla tjelohranitelja, kaže Madden, baš i nije opcija.

Foto: 24sata/24sata

Deset godina službe

Nakon što ih prihvate (ili natjeraju) u program, pristupaju intenzivnim treninzima izdržljivosti, fizičke i psihičke spreme i drugih vrsta drilova. Neovisno o tome hoda li Kim Jong-un ili se vozi, oko njega uvijek treba biti krug od barem osam tjelohranitelja, koji neprestano pogledom kruže oko sebe i nadziru događanja. Oni su, a to je veliki izraz moći i važnosti, jedina nevojna lica koja kraj Kima smiju imati neku vrstu vatrenog oružja. No njihova je najvažnija uloga nadziranje okoline te eventualno reagiranje na opasnost tako da tijelima zaštite Kima. Tjelohranitelji nose zapadnjačka odijela i kravate, a vozači nose rukavice od lana, pamuka ili kože dok drže volan. U tom se poslu rijetko kada zadržavaju dulje od 10 godina. Tjelohranitelji su prva stepenica zaštite, a drugu i treću sačinjava zapovjedništvo garde. Oni su zaduženi za provjeravanje i osiguravanje svih prostora u kojima će se Kim i svita kretati. Osiguravaju internetske linije i telefonske linije, a među njima je i mnoštvo IT-jevaca. U zapovjedništvo najčešće odlaze oni koji su odradili svojih deset godina kao tjelohranitelji.

Foto: 24sata/24sata

Luksuzni apartman

Iz Koreje su tri aviona poletjela u nedjelju za Singapur. Ekipe tjelohranitelja i zapovjedništva bile su u barem dva. Ista je to ekipa koja prije Kima mora probati svaku cigaretu, hranu ili piće kako se vođa ne bi slučajno otrovao, a s njim je u Singapur doputovao i cijeli medicinski tim koji sadrži barem dva liječnika. Jedan je set ljudi uvijek nekoliko metara od Kima, drugi krstari hotelom, a treći ulicama oko hotela. Hotel St. Regis, izvještavaju mediji, nakrcan je tjelohraniteljima. Kim je u Singapur stigao Boeingom 747 Air Chine, umjesto Iljušinom IL-62 sovjetske proizvodnje, koji ima služben naziv Chammae-1 (jastreb-1), po korejskoj nacionalnoj ptici. Tako je izbjegao medije, a u koloni od 20 vozila stigao je u hotel. Odsjeo je u raskošnom predsjedničkom apartmanu od 335 četvornih metara na 20. katu hotela. Navodno jedno noćenje košta oko 210.000 kuna. Trump je stigao u avionu Air Force One te su ga u Cadillacu odvezli pod jakim osiguranjem u hotel. Na organizaciju summita će se potrošiti oko 20 milijuna dolara, a oko 10 će se potrošiti na osiguranje.

U Singapur ponio i wc školjku

Sjevernokorejski diktator sa sobom je u Singapur navodno ponio i prijenosni wc, piše Independent. Razlog tome je strah da će strani špijuni ukrasti njegove fekalije i saznali detalje o njegovom zdravstvenom stanju i privatnim navikama. 

 

 

Komentari (55)
  • Naše fekalije možete slobodno pokupiti na plitvičkim jezerima ....

    11. 6. 2018,   21:55
  • da i što je tu čudno npr: Trump nosi čak i svoju vodu i hranu kad ide na takve "izlete" :P

    11. 6. 2018,   21:41
  • Je, a Trumpa čuvaju kanarinci.

    11. 6. 2018,   21:36