Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako će nedjelja biti neradna, bit ćemo još siromašniji'

None Foto: N1 Televizija

U zemlji u kojoj radi oko 51 posto radno aktivnih i u zemlji koja inače zaostaje za prosjekom EU potpuno pogrešno zabranjivati i uopće preregulirati mogućnost rada, kaže Slobodan Školnik

Rad nedjeljom bio je tema Dvoboja na N1 Televiziji. Gostovali su predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić te glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik. Štulić je za zabranu rada nedjeljom, dok Školnik smatra da bi to dodatno osiromašilo zemlju.
Prema njegovim riječima, društvo samo bira svoj put, samo odlučuje hoće li biti bogato ili siromašno. 

- Ako društvo želi biti siromašno može odlučiti da se nedjeljom ne radi. Mislim da u zemlji koja je siromašna, u kojoj radi oko 51 posto radno aktivnih, dok je u razvijenim zemljama to 70 posto i u zemlji koja inače zaostaje za prosjekom EU potpuno pogrešno zabranjivati i uopće preregulirati mogućnost rada - komentirao je Školnik na N1 dodajući da bi to imalo direktne posljedice po ekonomiju.

- Nitko se uopće ne brine da radnici imaju slobodan vikend. Ako se nedjelja "ukine", subota će biti iznimno jaka. Naprasno uvođenje po bilo kakvom modelu izazvat će odmah gospodarske poteškoće jer je Hrvatska zemlja koja izrazito ovisi o dvije grane - turizmu i trgovini te o osobnoj potrošnji. Ovisno o proizvodu, nedjelja iznosi 14 posto tjedne trgovinske realizacije. Ako to odrežete preko noći imat ćete direktne posljedice na ekonomiju - kaže Školnik koji kaže da društvo treba biti svjesno posljedica ako se odluči za neradnu nedjelju.

Predsjednica sindikata s druge strane tvrdi da neradna nedjelja ne znači da će Hrvatska biti siromašnija.

- Nama je važno da se pitanje rada i radnog vremena u trgovini riješi. Vi u Hrvatskoj možete raditi od 0 do 24 svih 365 dana u godini, to nema niti jedna razvijena zemlja. Ako ograničimo i smanjimo rad nedjeljom, ne znači da ćemo biti siromašniji. Osobna potrošnja je onolika koliko sredstava imamo. Trošimo li ponedjeljkom, petkom ili nedjeljom, svejedno je. Cilj je ograničiti radno vrijeme, pozivamo se na Europski savez za slobodnu nedjelju. Imamo u Hrvatskoj i problem blagdana. Zakon veli da se ne radi, ali zakon nema sankcija, mrtvo je slovo na papiru. Nedostatak radne snage koji se pojavljuje je zapravo pokazatelj da nešto treba napraviti - rekla je Štulić.

Tema: Hrvatska

Komentari (158)
  • Sta ovaj rece i ostade ziv

    23. 9. 2018,   18:39
  • Hrvatska bi se obogatila da se zabrani rad nedjeljom ali i da se zabrani i ukine svaki rad vlade i sabora jer bez njih bi bili bogata država !!!

    23. 9. 2018,   18:44
  • slobodane,otiđi do "siromašne"njemačke,tamo nediljom trgovine nerade...

    23. 9. 2018,   18:48