Obavijesti

News

Komentari 934

"Ako je Branimir pravi bećar, neka sve prizna i ispriča mi se"

"Ako je Branimir pravi bećar, neka sve prizna  i ispriča mi se"
1

Marija Iličić trpi brutalne uvrede u javnosti, posebice na internetu, a “udaraju” po njoj i kao ženi, i kao policajki, prozivajući je da je pred sud izvela ne samo Čolakovića već i slavonsku tradiciju...

VIDEO

- Da vratim vrijeme i ponovno slušam kako mi pjevaju vulgarni bećarac, sve bih isto napravila. I svi bi policijski službenici, kad bi se našli u sličnoj situaciji, trebali odreagirati. Glava nam je u torbi svaki dan, takav je posao, a i oni koji nas zasipaju neugodnim komentarima, možda će nas sutra trebati. Da nisam prijavila Branimira Čolakovića, poslala bih poruku kako je dopušteno govoriti ružne riječi službenim osobama, ili bilo kome na javnome mjestu – započinje za Večernji list svoju ispovijest 32-godišnja Marija Iličić, policajka PP Belišće i majka dviju djevojčica, šestogodišnjih blizanki.

'Policajko, daj tom dečku mira, ljubit će te taj što berdu svira'
'Policajko, daj tom dečku mira, ljubit će te taj što berdu svira'

Te sparne nedjelje koncem lipnja 2015., Marija Iličić osiguravala je folklornu povorku na manifestaciji “Ljeto valpovačko”. Dok je kolona prolazila pored nje, mladi folkloraš Branimir Čolaković zapjevao joj je, kako je navela, bećarac: “Aoj, mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag*zi”. Prijavila je to svojim nadređenima, a PP Belišće potom je inicirala sudski postupak protiv “bećara”. Prvi je put oslobođen jer je Prekršajni sud u Valpovu smatrao kako se nije moglo sa sigurnošću utvrditi da je mladić pjevao upravo njoj. No, Visoki je prekršajni sud ukinuo tu presudu, a u ponovljenom je procesu u petak proglašen krivim i kažnjen s 2000 kuna jer je vrijeđao službenu osobu te se ogriješio o ravnopravnost spolova.

'Branimire, zbog plave bluze, opet ti prijeti par godina ćuze'
'Branimire, zbog plave bluze, opet ti prijeti par godina ćuze'

Pune tri godine, Marija Iličić trpi brutalne uvrede u javnosti, posebice na internetu, a “udaraju” po njoj i kao ženi, i kao policajki, prozivajući je da je pred sud izvela ne samo Čolakovića već i kompletnu slavonsku tradiciju i baštinu. Kada ga je prijavljivala, nije ni slutila kakvu će lavinu reakcija izazvati.

– Javnost je, nažalost, sve pogrešno shvatila, jer im je to tako prezentirao Čolaković, a ja, kao policijska službenica, nisam smjela istupati u javnosti. Prijavila sam ga jer je to bio jedini pravi izbor. Nitko nema pravo vrijeđati i dovoditi u neugodnu situaciju službenu osobu na javnom mjestu dok obavlja dužnost. Takav je zakon, a ja sam ga samo provodila – ističe.

Kriv je zbog pjevanja bećarca: Čolaković mora platiti 2000 kn
Kriv je zbog pjevanja bećarca: Čolaković mora platiti 2000 kn

Zapalo ju je osiguravanje folklorne povorke u središtu Valpova, kojom je koračao i tada 23-godišnji Branimir Čolaković, član KUD-a Valpovo 1905.

– Jedna je to od rijetkih situacija gdje sam sama kao policijski službenik. Stajala sam na raskrižju, kolega je bio nekoliko stotina metara dalje, na glavnoj cesti. Povorka je prolazila kolnikom, ja sam bila na rubu kolnika, dovoljno blizu da ja čujem njih i oni mene. Branimir Čolaković me pogledao i otpjevao spornu pjesmu. Poznanik koji je stajao do mene isto je to čuo i prokomentirao: “Samo ti pjevaj, vidjet ćeš u prometu!” Pitala sam Branimira, kojemu tada nisam znala ime: “Je l’ to na moj račun”, a on je otpjevao dalje “Što j’ u pjesmi to se pjevat’ smije, lud bi bio tko bi zamjerio”. Članovi njegove skupine su ga pogledali, uvjerena sam, pomalo u čudu. Neke od njih i poznajem. Nitko ga nije slijedio, sve je potpuno sam otpjevao, od početka do kraja. Otišli su, potom, dalje, a mi smo se nakon povorke povukli sa svojih pozicija. Kada je kolega došao službenim automobilom po mene, rekla sam mu što se dogodilo, ostao je u čudu. Ispričala sam to i šefu smjene, brzo se po postaji saznalo, i postaja je dalje učinila svoje – navodi.

'Bećar': U policiji su me tjerali da kažem da sam to otpjevao
'Bećar': U policiji su me tjerali da kažem da sam to otpjevao

Samo riječi hvale za nju ima i Zdravko Mandić, načelnik PP Belišće. 

– Dajemo joj punu podršku, tako bi trebao postupiti svaki policajac, bez razmišljanja, i neovisno o spolu. Jer, ovo nije suđenje bećarcu, nije hajka na slavonsku tradiciju i kulturu, već prekršaj jednoga čovjeka koji u tom trenutku, vjerujem, nije razmišljao o svojem postupku, a na kraju nema snage priznati grešku – govori načelnik Mandić. 

A da se Branimir ispriča, jedino je što Marija priželjkuje. 

Neka bude pravi bećar pa prizna i javno se ispriča, to je najmanje što bi mogao napraviti – zaključuje policajka koja je javno istupila jer je, naglašava, u moru negativnosti, htjela na koncu poslati pozitivnu poruku, kaže Marija za Večernji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 934
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..