Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako joj "dečko" ne dođe, osjećajna roda roni suze

None Foto: Davor Puklavec 3

Rodi Malenoj u ratu je metak ozlijedio krilo te više nije mogla letjeti. Njen skrbnik Stjepan Vokić napravio joj je i ljestve kako bi mogla do gnijezda

Dovoljno je samo da čuje glas gazde Stjepana Vokića (62) iz Brodskog Varoša u Slavonskom Brodu i roda Malena svom snagom počne radosno klepetati krilima i kroz dvorište otrči ravno u njegov zagrljaj.
- Mila moja, jesi li gladna? Donio sam ti meso koje najviše voliš - tepao je Stjepan rodi, koju je udomio prije čak 16 godina jer je imala ranjeno krilo. Nakon povrede više nije mogla letjeti. Krilo koje joj je u ratu raznio metak veterinari nisu mogli operirati.
- Od roda se najviše može naučiti o ljubavi. Potpuno su odane. Divim se njenom partneru, koji već sedam godina dolazi čak iz Južnoafričke Republike samo da bi bio s Malenom. Njegovo putovanje traje mjesec i pol dana. Zaljubljenog mužjaka svake godine na isti datum Stjepan i Malena čekaju na obližnjem igralištu. Ako zakasni koji dan, nesretni se vraćaju kući, a Stjepan kaže da Maleni tada teku prave suze - objašnjava Stjepan zaljubljenost rode Malene.
Kako bi se mogla uspeti na više od tone teško gnijezdo na krovu kuće, Stjepan je Maleni izradio ljestve. Nad gnijezdom joj je sagradio nadstrešnicu koja dodatno čuva toplinu u gnijezdu jer roda oskaćenim krilom ne može prekriti sva jaja koja izlegne.

Komentari (13)
  • prekrasna priča .....o vjernosti i ljubavi ...

    7. 3. 2009,   18:55
  • nekako čovjek postaje bolji kad zna da je pomogao životinji ,koja nebi mogla sama ,šta reči ,i ja kao i svi drugi prekrasno!!!!!!!!!

    7. 3. 2009,   20:24
  • ajme prekrasno!!!! oduševili me i čovjek i roda! on jer ju je spasio, ona jer je tako divna!

    7. 3. 2009,   17:47