Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako me preglasaju, opet ću se zauzeti za gradnju Pelješkog...'

None Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Narodna skupština Republike Srpske ovoga je tjedna dvotrećinskom većinom poništila odluku Komšića i Džaferovića nakon što je Dodik uložio veto na njihov zahtjev da se zaustave radovi

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će ponovno uložiti veto i zatražiti poništavanje odluke pred Narodnom skupštinom Republike Srpske ukoliko ga druga dvojica članova državnog vrha Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasaju o Pelješkom mostu, te se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata.

- Ukoliko ponovo budem preglasan, a Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke vezano za Pelješki most, opet ću pokrenuti vitalni interes, rekao je Dodik, a u nedjelju prenose tiskani mediji u BiH. 

Narodna skupština Republike Srpske ovoga je tjedna dvotrećinskom većinom poništila odluku Komšića i Džaferovića nakon što je Dodik uložio veto na njihov zahtjev da se zaustave radovi na Pelješkom mostu i dogovori razgraničenje između BiH i RH na moru, te u suprotnom najavili pokretanje međunarodne tužbe. 

OSPORAVANJE GRADNJE Parlament RS podržao Dodikov veto u vezi Pelješkog mosta

Dodik je pojasnio kako će druga dva člana predsjedništva, hrvatski Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović vjerojatno pokušati naći način kako bi pak poništili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. 

On je dodao kako sva otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom treba rješavati, ali bez konflikata i uvjetovanja kao što to traže dvojica kolega. 

U PARLAMENTU RS-A Dodik želi veto na osporavanje gradnje Pelješkog mosta

- Nisam protiv toga (razgovora), ali da to bude dio napora koji će ići za dogovorom, a ne za pravljenjem novih sporova koji će trajati desetak i više godina', rekao je Dodik. 

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva uz dominantnu potporu bošnjačkih birača i preglasavanje Hrvata, najavio je nakon što je preuzeo osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH da će na svaki mogući način tražiti da se provede razgraničenje na moru između BiH i Hrvatske, te da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru. 

(abe)

Komentari (95)
  • Mrzim Dubrovačku republiku koja im je dala taj izlaz na more. A i Franju što to nije riješio kad je več bio taj glupi rat. U Bosni su bili Hrvati i Srbi. Turci su to osvojili. Uvijek se potjeralo osvajače tuđih teritorija, samo u Bosni Turci ostali. I ne mogu vjerovat da smo mi i Srbi to dozvolili.

    21. 7. 2019,   13:18
  • Dodik to radi radi mosta na Savi,jer to je njemu direktan izlazak na autocestu A3 koja im opstanak znaći

    21. 7. 2019,   12:25
  • Bemmu sve, još ćemo most prozvati Dodikov most?!

    21. 7. 2019,   13:03