Obavijesti

News

Komentari 178

Ako ne poštujete sigurnosni razmak - kazna 2 tisuće kuna

Ako ne poštujete sigurnosni razmak - kazna 2 tisuće kuna
1

Hrvatske autoceste (HAC) postavljaju novu signalizaciju za održavanje razmaka propisanog novim, strožim zakonskim odredbama, piše u nedjelju Večernji list

VIDEO

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. kolovoza, među ostalim definiran je i sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde, ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, odnosno od najmanje jednu sekundu, ako se vozi u koloni. Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je dvije tisuće kuna, podsjeća dnevnik.

U Hrvatskim autocestama (HAC) su pak, kako bi vozače upozorili na poštivanje sigurnosnog razmaka i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt prometne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji spomenute dvije sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Tako u HAC-u planiraju na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postaviti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavijesti kako bi vozače podsjetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred, navodi Večernji list.

U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala učinkovitom u europskoj praksi. Tako će na početku zone biti postavljen prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Tu vertikalnu signalizaciju, objašnjavaju u HAC-u, pratit će horizontalna na voznim trakovima na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti će se ponavljati, ali kao preklopni s dvije informacije obavijesti. Jedna informacija je o držanju razmaka, ali u određenom razdoblju isti će se prometni znak moći preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorištenju mobitela u vožnji, odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna za život, piše Večernji list. (ir)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca