Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako ne poštujete sigurnosni razmak - kazna 2 tisuće kuna

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatske autoceste (HAC) postavljaju novu signalizaciju za održavanje razmaka propisanog novim, strožim zakonskim odredbama, piše u nedjelju Večernji list

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. kolovoza, među ostalim definiran je i sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde, ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, odnosno od najmanje jednu sekundu, ako se vozi u koloni. Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je dvije tisuće kuna, podsjeća dnevnik.

U Hrvatskim autocestama (HAC) su pak, kako bi vozače upozorili na poštivanje sigurnosnog razmaka i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt prometne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji spomenute dvije sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Tako u HAC-u planiraju na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postaviti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavijesti kako bi vozače podsjetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred, navodi Večernji list.

U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala učinkovitom u europskoj praksi. Tako će na početku zone biti postavljen prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Tu vertikalnu signalizaciju, objašnjavaju u HAC-u, pratit će horizontalna na voznim trakovima na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti će se ponavljati, ali kao preklopni s dvije informacije obavijesti. Jedna informacija je o držanju razmaka, ali u određenom razdoblju isti će se prometni znak moći preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorištenju mobitela u vožnji, odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna za život, piše Večernji list. (ir)

Tema: Hrvatska

Komentari (178)
  • Znači držiš 70-80 m razmaka, onda ti se netko ubaci između. Pa opet pustiš gas da napraviš razmak, pa ovaj iza tebe počme preticati (jer si usporio) i opet se ubaci ispred tebe (jer ima PUNO mjesta) pa ti opet usporiš itd... itd. Pa stigneš nikud.

    4. 8. 2019,   11:14
  • Hrvatske Auto Ceste pod stranim koncesijama treba pomalo počet izbjegavati. Preskupe su, sada kada počnu mjeriti brzinu, razmake i što već ne postati će i nesigurnije i totalno ne isplative od strane redovnih korisnika. ALI to koncesionare nije briga, pa naša država im jamči dobitak i pokriva troškove malusa opet iz naših džepova. E moj narode i narodno glasanje.

    4. 8. 2019,   11:05
  • "U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala učinkovitom u europskoj praksi." hm... mene zanima u kojim europskim zemljama se to provodi, i koliku učinkovitost ima. koliko se smanjio broj nesreća... dakle, neka HAC navede konkretno koje zemlje, i koliko je manje nesreća u svakoj. jer ova izjava o "učinkovitosti" me podsjeća na "znanstvenici potvrdili" u raznim promo sadržajima... a znanstvenika ni od korova.

    4. 8. 2019,   11:21