Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako novi Zakon o udžbenicima ne prođe u Saboru, odlazim!'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministrica Blaženka Divjak rekla je kako je istina da veliki izdavači održe postojeći sustav, a na pitanje hoće li otići ako Zakon u petak ne prođe, odgovorila je: 'Naravno'

U Banskim dvorima sastala se vladajuća koalicija. Jedna od tema je i Zakon o udžbenicima. Stranka Milana Bandića dala je ultimatum. Ne usvoji li se njihov amandman, kojim se traži da država osigurava novac za nabavu osnovnoškolskih udžbenika, njihovi zastupnici će biti protiv zakona.

Na konstataciju da su povukli amandman na proračun kojim su tražili da se osiguraju novci za besplatne udžbenike, zastupnik Kažimir Varda (BM 365) je uzvratio:   

- Zato što je ministar financija, ministrica znanosti i obrazovanja, predsjednik Vlade obećali da će osigurati novac u idućoj školskoj godini. Dali su obećanje, imali smo vjeru u to, glasali smo proračun - podsjetio je Varda.

Darinko Kosor (HSLS) naveo je kako ovaj zakon nema veze sa zaključcima s prošlog sastanka koalicije. 

- Ne treba dolijevati ulje na vatru, ali ovaj zakon nema nikakve veze sa zaključcima koje smo dogovorili, a to je da ćemo u idućih devet mjeseci, do početka školske godine, vidjeti kao će se financirati udžbenici na državnoj razini, ali to znači u suradni države s proračunima lokalnih jedinica - rekao je Kosor. 

'Mislim da će glasanje biti OK'

O ultimatumu stranke Milana Bandića kaže: 

- Mislim da je to puno bure, a u petak će glasanje mislim biti OK - kaže Kosor koji vjeruje da će i zastupnici stranke Milana Bandića dići ruku za Zakon o udžbenicima. 

Branimir Glavaš (HDSSB) slaže se s prijedlogom premijera da se prvo napravi analiza kako bi se vidjelo koliko bi državu stajali besplatni udžbenici. 

- Podržavamo besplatne udžbenike, ali na zdravim, čvrstim temeljima i zatvorenoj financijskoj konstrukciji - kazao je Glavaš.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na ultimatum koji je stigao od stranke Milana Bandića na Zakon o udžbenicima. 

- Oko besplatnih udžbenika je već donesena politička odluka tako da ne znam čemu ovaj ultimatum - kazala je. 

Napomenula je da koncept mora biti održiv. 

'Ako zakon ne prođe, otići ću'

- Mi smo imali dva puta u povijesti besplatne udžbenike koji su trajali dvije godine. Ono što mi moramo osigurati jest da to bude model da može trajati godinama i da nije vezan uz nečije ekstra profit nego da koristi imaju isključivo koristi imaju učenici, učitelji i roditelji - kazala je ministrica. 

ministri | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na opasku želi li time reći da Bandićeva stranka radi za izdavače, uzvratila je:

- Hoću reći da treba pažljivo pratiti raspravu u Saboru pa vidjeti tko zagovara javni interes, a tko zagovara neki posebni interes koji nije javni i tko ne prepoznaje što znači suvremena škola - kazala je. 

Ne zna radi li Bandićeva stranka za izdavače, ali i poručuje: 

- Istina je da neki veliki izdavači imaju u tome stvarno veliki interes da se održi sustav kakav je, a sustav kakav imamo nije dobar za škole, učitelje, učenike ni roditelje - rekla je.   

Na pitanje odlazi li ako u petak u Saboru ne prođe Zakon o udžbenicima, uzvratila je 'Naravno'.  

Komentari (73)