Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako proračun padne: Skupština se raspušta, ali Bandić ostaje...

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ako se proračun ne prihvati, do kraja prosinca slijedi donošenje odluke o privremenom financiranju. Ako se ni to ne prihvati, onda Vlada raspušta Skupštinu, imenuje povjerenika i raspisuje izbore

Čeka se odluka zagrebačke Skupštine o proračunu za 2019. godinu. Naime, nagađa se da Milan Bandić nema većinu, te da proračun neće proći, odnosno da Bandić neće imati potrebnih 26 ruku.

HASANBEGOVIĆ U SKUPŠTINI Bandiću je prošao proračun: 'Prodali su se za 1400 kuna'

Evo što to zapravo znači. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Dakle, neizglasavanjem proračuna ne dolazi i do automatskog raspuštanja Skupštine. Nju raspušta Vlada. Prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, do kraja prosinca slijedi donošenje odluke o privremenom financiranju.  

Odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2019. godine treba donijeti do 31. prosinca 2018. godine. Skupština ju može, ali i ne mora prihvatiti. Prihvaćanje odluke znači da se Skupština ne bi raspustila, već bi se kupila naredna tri mjeseca u kojima bi Bandić ponovno trebao predložiti proračun. Ako se ni tada proračun ne prihvati, išlo bi se na izbore, ali samo za Skupštinu, ne i za gradonačelnika.

S druge strane, ako Skupština ne prihvati ni privremeno financiranje, idu izbori za gradski parlament, ali ne i za gradonačelnika.

Izbori se trebaju održati u roku od 90 dana poslije objave Vlade o raspuštanju Skupštine. Prije toga Banski dvori će imenovati svog povjerenika koji će privremeno predstavljati Skupštinu.

Komentari (24)
  • Jučer u "Otvorenom" jedan sudionik gordanu marasu "Gospodine maras, vi ste jedan mali i nesposobni uhljeb. Dva puta ste u životu bili direktor poduzeća i oba ta su završila u stečaju i na kraju likvidirani". Ovome se nema što ni dodati ni oduzeti.

    13. 12. 2018,   11:21
  • Raspustiti...i zakonom zabraniti da ponovo budu na listi, svi do jednoga..!!!

    13. 12. 2018,   12:37
  • "Banski dvori će imenovati povjerenika"? Kamo sreće da Ban napokon ustane!

    13. 12. 2018,   12:00