Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako SAD rasporedi projektile u Europi, to je prijetnja Rusiji'

None Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Putin, govoreći tijekom posjeta Helsinkiju, rekao je da bi Washington mogao koristiti postojeće sustave u Rumunjskoj i Poljskoj za ispaljivanje novih projektila

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je SAD u mogućnosti rasporediti nove krstareće projektile na kopnu u Rumunjsku i Poljsku, što je scenarij koji Putin smatra prijetnjom, na koju će Moskva morati odgovoriti.

Pentagon je rekao u ponedjeljak da je testirao konvencionalne krstareće projektile dometa 500 kilometara, što je prvo takvo testiranje nakon propasti važnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

Testiranje je uslijedilo nakon američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) 2. kolovoza, sklopljenog tijekom Hladnog rata, a prije toga je Washington optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje.

Putin, govoreći tijekom posjeta Helsinkiju, rekao je da bi Washington mogao koristiti postojeće sustave u Rumunjskoj i Poljskoj za ispaljivanje novih projektila, što znači da ih može lagano rasporediti, ako to želi.

"Lansiranja ovog projektila mogu biti izvedena s postojećim sustavima, već smještenim u Rumunjskoj i Poljskoj. Sve što trebate napraviti je promijeniti software. Ja mislim da naši američki partneri neće informirati, čak ni Europsku uniju o tome. To podrazumijeva nove prijetnje za nas, na koje moramo odgovoriti", rekao je Putin.

Takvo je testiranje, prema INF-u, bilo zabranjeno, jer je INF zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa 499 do 5472 kilometra, smanjujući time sposobnost obiju zemalja da napadnu nuklearnim oružjem u kratkom roku.

SAD je rekao da trenutno nema planove za raspoređivanje novih konvencionalnih projektila u Europu.

Putin se obratio novinarima nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Ruski je predsjednik iskoristio zajedničku konferenciju za novinare za obranu reakcije vlasti na niz političkih prosvjeda u Moskvi i da uvjeri javnost kako nesreća na vojnom poligonu za testiranje na sjeveru Rusije nije ugrozila susjedne zemlje ili ljude koji žive u tom kraju.

 

Komentari (3)
  • Putine nemoj nas, mi smo beznačajni a ostalima raširi butine

    21. 8. 2019,   23:06
  • Tako je putine, nedaj se provocirati , uzvrati im istom mjerom.

    22. 8. 2019,   07:56