Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako se ne podigne optužnica, povjerenstvo će nastaviti rad'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sto puta sam ponovio, ukoliko se o nekom pitanju zbog kojeg je pokrenuto povjerenstvo vodi sudbeni postupak, povjerenstvo prestaje s radom. Neovisno o tome do kuda će doći istraga, kaže HDZ-ovac

Iako je Odbor za Ustav glasovima većine donio zaključak prema kojem istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom s 20. studenim, Branko Bačić (HDZ) tvrdi da je na samo konstatirano da je povjerenstvo prestalo s radom. 

- Mi smo na Odboru samo konstatirali ono što smo dosad govorili da ne treba nikakva odluka jer je povjerenstvo prestalo s radom odmah nakon što je rješenje DORH-a o istrazi postalo pravomoćno. Dakle, mi nismo donijeli odluku na osnovu koje je prestao rad povjerenstva. Zaključak smo donijeli kako bismo nekako okončali raspravu koju je zatražila trećina članova Odbora, nismo tu raspravu htjeli ostaviti otvorenom i da samo odbijemo prijedlog zaključka SDP-a - kazao je. 

Ponovio je i kako povjerenstvo nije ukinuto te da će ono postojati ako istraga ne završi podizanjem optužnice. 

- U tom će slučaju povjerenstvo odmah nastaviti s radom, kao i ako Županijski sud ne prihvati optužnicu. Sve dok traje sudbeni postupak povjerenstvo neće raditi. Novo povjerenstvo o Agrokoru ne može se osnovati, takav je Zakon, to je svima jasno - poručio je.  

Na pitanje zašto povjerenstvo ne može raditi ako istragom nisu obuhvaćene '90-te godine, Bačić je uzvratio:

- Sto puta sam ponovio, ukoliko se o nekom pitanju zbog kojeg je pokrenuto povjerenstvo vodi sudbeni postupak, povjerenstvo prestaje s radom. Neovisno o tome do kuda će doći istraga DORH-a - rekao je. 

Na konstataciju da oporba prema tome ima temelja za tvrdnju da HDZ želi nešto sakriti, jer DORH se ne bavi devedesetima Bačić je rekao da "koliko god netko htio tumačiti zakon da je on toliko jednostavan i da nema mogućnosti za iskakanje od zakonskih odredbi". 

- Što se tiče političke odgovornosti, imali smo saborsku raspravu o političkoj odgovornosti Vlade upravo u vezi Agrokora. Ako ta rasprava nije bila dovoljna da bi zastupnici utvrdili političku odgovornost Vlade, ne znam što bi još dodatno trebalo dokazivati - ustvrdio je. 

Na prozivke oporbe vezano za prodaju Vupika Ivici Todoriću te optužbe da su 2010. o prodaji sve znali HDZ-ovci koji i danas sudjeluju u vlasti, poput Gordana Jandrokovića, Martine Dalić, Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića, Bačić je odgovorio:

- Pozivam svakoga tko ima bilo kakav dokument koji tereti nekoga u Vladi u vezi prodaje Vupika da podnese kaznenu prijavu, kako bi se o tome očitovalo hrvatsko pravosuđe. U Saboru je sa 77 glasova utvrđeno da Vlada ne snosi nikakvu političku odgovornost, dapače da radi u okviru zakona i Ustava - ustvrdio je.

'Netko Bernardića u SDP-u namjerno loše brifira'

Bačić  se osvrnuo i na tvrdnje šefa SDP-a da Sabor mora izglasati zaključak Odbora za Ustav. 

- Netko ga u SDP-u namjerno loše brifira, pa ispada smiješan. Sabor ne treba donijeti nikakav dokument zato što je povjerenstvo prestalo raditi po sili zakona. Sabor neće o tome glasovati, Bernardić ima krive informacije. Nismo to stavili u dopunu dnevnog reda - izjavio je. 

Bačić je progovorio i o Vladimiru Šeksu. Na pitanje treba li ostati na čelu Savjetodavnog vijeća HDZ-a, uzvratio je da Šeksa poznaje od 1990. godine. Kazao je da su se do sada više puta u medijima pojavile optužbe da je on bio suradnik Udbe. 

- Ali, ja znam da je Šeks sa 27 godina, kao zamjenik okružnog tužitelja u Osijeku protiv tadašnjih šefova republičke i savezne Udbe zbog toga što su omogućili otvaranje pisama naših iseljenika. U to je vrijeme ovo bila, najblaže rečeno, hrabrost, da ne kažem nešto drugo. Od tada, pa sve do svibnja 1990. Udba se bavila Šeksom, čak u toj mjeri da je kao politički protivnik tadašnjeg sustava završio u zatvoru, a nakon toga mu je zabranjeno bavljenje odvjetništvom. Postao je državni neprijatelj broj 1, jedan od najpoznatijih političkih disidenata u to vrijeme. Ovo što Šeks tvrdi da nije bio doušnik nego žrtva logično je s obzirom na način na koji je tada živio - branio je Bačić Šeksa s kojim je povezan kumstvom. 

Na pitanje smatra li da su dokumenti falsificirani, uzvratio je:

- On je sam rekao da nisu, ali da je u tom predmetu spašavao sebe, jer je procijenio, tako kaže, da je njegov razgovor bio prisluškivan od strane Udbe i da se na taj način spašavao od teškog zatvora - rekao je. 

Komentari (13)
  • Znali ste da glavni akteri u slučaju Agrokor neće doći na saslušanje, jer ste se zbog većine u Povjerenstvu izborili da do toga ne dođe. Tako su Plenković, Dalić, Marić i Ramljak izbjegli sva pitanja oko Lexa, "strvinarskih fondova", tajnih sastanaka prije preuzimanja Agrokora, Vladinog kreditiranja Agrokora i sijaset drugih pitanja. Zato nam nemojte prodavati maglu, nije narod tulav, iako vi očito tako mislite. No, zbog toga što ste u većini (77 ruku) radite sve što hoćete, možete i želite kao što reče premijer. Žestoka oporba je baš zato potrebna, da vam bude korektor svih koruptivnih radnji, da vam puše za vrat, da traži odgovore koje krijete od naroda koji vas plaća.

    28. 11. 2017,   14:48
  • ovog kad vidim isto kao da gledam onaj mađarski crtić...Gusztáv...oriđžiđži...

    28. 11. 2017,   14:57
  • daj molim te plavi zakon se ne moze srusiti ,pa svi imate prstice u medu,,

    28. 11. 2017,   15:51