Obavijesti

News

Komentari 7

Ako si i ti vrhunski sportaš, najbolje je studirati u SAD-u

Ako si i ti vrhunski sportaš, najbolje je studirati u SAD-u
1

U protekloj akademskoj godini na sveučilištima u Americi bilo je oko 600 studenata iz Hrvatske. Među njima je bila i vrhunska sportašica triatlonika Daria Pletikapa

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Kako u Hrvatskoj sustav školovanja teško prati vrhunski sport, drago mi je što se sportaši odlučuju za odlazak na studij u Americi. Tamo definitivno imaju bolje uvjete za trening i školovanje, govori Daria Pletikapa, najbolja hrvatska triatlonka i olimpijski kandidat za Rio 2016.

I ona je, kao i magistrica kineziologije te voditeljica u Agenciji Sport Scolarship USA (SSUSA) Maja Šaša, prošla američki sustav školovanja.

- Agencija SSUSA je dosad imala odlična iskustva s mladim sportašima s ovih prostora te su nerijetko među najboljim studentima na svojim fakultetima - rekla je Šaša.

Besplatno školovanje

Agencija za stipendiranje osnovana je u Švicarskoj i preko svog predstavništva u Hrvatskoj upravo su u potrazi za zainteresiranim studentima sportašima s ovih prostora koji bi htjeli studirati na najprestižnijim američkim sveučilištima.

Rokovi za prijave su do ožujka, a Agencija je studentima sportašima za iduću akademsku godinu već pronašla šest sportskih stipendija. Do zatvaranja prijava za studiranje u SAD planiraju poslati 30-ak stipendista iz Hrvatske i regije.

- Našim sportašima nudimo promociju njihovih postignuća kod potencijalnih trenera iz raznih sportova. Također, za njih završavamo kompletan proces dobivanja stipendije sve do potpisivanja samog ugovora s fakultetom - objašnjava Šaša. Mladi sportaši tako na najjednostavniji način stupaju u kontakt s budućim trenerima te ostvaruju besplatno inozemno akademsko obrazovanje. Na američkim fakultetima studira oko 800.000 međunarodnih studenata, a u protekloj akademskoj godini na njihovim sveučilištima studiralo je i oko 600 studenata iz Hrvatske. Ako studenti ne dobiju odmah priliku na nekom od fakulteta, ostaju u trajnoj bazi podataka SSUSA.

- Treneri na fakultetima imaju uvid u našu bazu korisnika, tako da ovisno o potrebi za internacionalnim sportašem ili sportašicom iz određenog sporta često kontaktiraju upravo nas - zaključuje Šaša.

Prijave su na info@ssusa.eu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je