Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako ste pomislili da je gotovo: Opet minusi i snijeg za vikend?

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Kako javlja servis Severe Weather Europe, krajem tjedna će se nad sjevernom i sjeveroistočnom Europom nadviti novi hladni val, koji će se opasno približiti i Hrvatskoj

Ako ste pomislili da su debeli minusi i snijeg gotovi za ovu zimu, čini se da ste se prevarili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Doduše, idućih dana nas očekuje promjenljivo vrijeme, ali toplo. U utorak i srijedu očekuje se povremena kiša, ali bit će i sunčanih razdoblja. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo koje će u četvrtak jačati. Temperatura bez veće promjene, kretat će se od 13 do 15 stupnjeva, iako će na kopnu biti u malom padu. 

Foto: meteo.hr No, prognostički modeli najavljuju veliko iznenađenje krajem.  Tada bi trebalo doći do značajnijeg pada temperature uz mogućnost snijega. Kako javlja servis Severe Weather Europe, krajem tjedna će se nad sjevernom i sjeveroistočnom Europom nadviti novi hladni val, koji će se opasno približiti i Hrvatskoj. 

- Krajem idućeg tjedna moglo bi doći do osjetnog zahlađenja, ali zasad takve izglede nije moguće potvrditi - piše Severe Weather Europe.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u Zagrebu se snijeg očekuje u subotu i nedjelju, a temperatura bi se trebala spustiti na -5 stupnjeva, odnosno -7 stupnjeva Celzijusa.

Foto: Screenshot/DHMZ

Ako je vjerovati DHMZ-u, opet se loše piše i Gorskom kotaru. Naime, nakon kiše koja bi u Delnicama trebala padati cijeli tjedan, za vikend im stižu debeli minusi, ali i novi snijeg. Tako se u subotu očekuje temperatura od -10, a u nedjelju -13 stupnjeva.

Foto: dhmz.hr  

Slično će biti i u Lici. U Gospiću će tako snijeg i temperature od -7 i -10 doći u subotu i nedjelju.

Foto: dhmz.hr

Kako se čini, hladni val i snijeg neće zaobići ni Slavoniju. U subotu se u Slavonskom Brodu očekuje temperatura od -3 stupnja, a u nedjelju -6.  

Foto: dhmz.hr

Gotovo identične temperature za vikend očekuju se i u Istri, preciznije Pazinu.

Foto: dhmz.hr

Snijeg se, prema DHMZ-u, očekuje čak i u Splitu. U subotu bi trebala padati kiša, koja bi se u nedjelju trebala pretvoriti u snijeg. Previđaju da će u Splitu u nedjelju najniža temperatura biti -2 stupnja.

Foto: dhmz.hr

Norvežani prvo najavili minuse i snijeg, a onda sve promijenili

Zanimljivo, norveški meteorološki institut, koji je poznat po jednim od najpouzdanijih prognoza, dao je zbunjujuće informacije.

Naime, prema prvoj informaciji hladni val i snijeg u hrvatsku metropolu trebao je stići u subotu navečer, a onda se snijeg trebao nastaviti i u nedjelju, s temperaturama od -8 stupnjeva. Najavljivali su hladni val i tijekom idućeg tjedna.

 

Foto: yr.no

No, onda je uslijedio obrat. U novim kalkulacijama značajno su ublažili stvari. Navodno kako će biti pad temperature, ali ne u tolikoj mjeri, te će umjesto snijega padati kiša. Doduše, snijeg je moguć s nedjelje na ponedjeljak, ali je pitanje koliko će se primati za tlo, s obzirom da će temperature biti između -2 i 2 stupnja.

 

 

Foto: yr.no

Komentari (47)
  • Joj kad napišu naslov članka i onda stave upitnik na kraju, mozak me zaboli

    12. 3. 2018,   10:10
  • Bitno da ovaj tjedan otopi ovaj stari snijeg.. da novi ima gdje padat..

    12. 3. 2018,   10:04
  • I šta sad??? PROGNOZA: Padat će snijeg i kiša. A ako ne bude padao snijeg a ni kiša, biti će sunčano. Uzmite si kako hoćete, mi sigurno prognozu nismo pogriješili.

    12. 3. 2018,   10:02