Obavijesti

News

Komentari 31

'Ako učine nešto neprimjereno, nametnut ćemo im sankcije'

'Ako učine nešto neprimjereno, nametnut ćemo im sankcije'
1

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Iraku sankcijama u slučaju bilo kakvog "neprijateljstva" vezanog uz irački zahtjev za odlaskom američkih snaga iz te zemlje.

VIDEO

Irački parlament u nedjelju je izglasao rezoluciju kojom je pozvao na okončanje boravka u Iraku vojnih snaga povezanih s američkom koalicijom koja se bori protiv Islamske države.

U toj zemlji trenutno je razmješteno oko 5000 američkih vojnika.

"U slučaju bilo kakvog neprijateljstva, ako učine bilo što što mi smatramo neprimjerenim, nametnut ćemo sankcije Iraku, vrlo snažne sankcije Iraku,", kazao je Trump novinarima u nedjelju u predsjedničkom zrakoplovu  Air Force One na putu s Floride za Washington.

U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump descend from Air Force One at Joint Base Andrews, Maryland

Kazao je da bi prema mogućim sankcijama one nametnute Iranu djelovale "pomalo blago".

Trump je ustvrdio da bi vlada u Bagdadu trebala nadoknaditi troškove dijela infrastrukture koju je SAD izgradio u Iraku uključujući i modernu zrakoplovnu bazu čiju je izgradnju, po njegovim riječima, SAD platio milijarde dolara.

"Ne odlazimo ako nam to ne plate", rekao je.

Irački parlament usvojio je u nedjelju rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane postrojbe iz Iraka i osigura da one više ne koriste irački teritorij, vode ili zračni prostor, nakon što je SAD u petak likvidirao iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija. 

'On je terorist u odijelu, brzo će naučit povijesnu lekciju...'
'On je terorist u odijelu, brzo će naučit povijesnu lekciju...'

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, za vladu nisu obvezujuće no irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je pozvao parlament da okonča prisutnost stranih postrojbi.

On je rekao da se provode pripreme odlaska stranih snaga iz zemlje, prema iračkoj novinskoj agenciji INA-i.

"Irački dužnosnici u raznim ministarstvima pripremaju memorandum o pravnim i proceduralnim koracima kako bi se provela parlamentarna odluka o odlasku stranih snaga", objavio je  Abdel-Mahdijev ured u priopćenju nakon izglasavanja rezolucije.

FILE PHOTO: President Donald Trump to Launch

Obraćajući se ranije parlamentu Abdel-Mahdi je kazao da se aktivnosti stranih snaga u Iraku trebaju ograničiti na obuku i ne uključivati vojne misije.

Dodao je da postoje samo dvije opcije a to su trenutno okončati stranu vojnu prisutnost ili dogovoriti raspored povlačenja.

Glasnogovornica State Departmenta kazala je kako je SAD "razočaran" potezom iračkog parlamenta.

"Dok čekamo dodatno pojašnjenje pravne prirode i učinka današnje rezolucije snažno pozivamo iračko vodstvo da ponovno razmisli o važnosti gospodarskih i sigurnosnih veza dvije zemlje i nastavka prisutnosti globalne koalicije za poraz IS-a", navela je u priopćenju Morgan Ortagus.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova ranije je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti poslalo službenu žalbu na napad SAD-a u kojem su u petak u zračnoj luci u Bagdadu ubijeni Sulejmani i nekoliko vođa iračkih milicija.

Žalba se odnosi na "na američke napade i agresiju na iračke vojne položaje i ubojstvo iračkih i savezničkih visokih zapovjednika na iračkom tlu", piše u izjavi ministarstva.

Ono je napade ocijenilo kao "opasno kršenje iračkog suvereniteta i uvjeta nazočnosti SAD-a u Iraku" te pozvalo Vijeće sigurnosti da osudi napade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag