Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kasni li vlak više od dva sata, putniku vratiti novac za kartu'

Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, kaže Borzan

U četvrtak je Europski parlament izglasao Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Na Uredbi je radila i naša europarlamentarka Biljana Borzan.

- Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima - kaže Borzan.

Prijedlog također obvezuje na prostor za bicikle te na puno informaciju kupcima karata o njihovim pravima. Uključuje sve željeznice osim gradskog prijevoza metroom i tramvajem. 

„Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obaviješten o najboljim opcijama i o svojim pravima“, kaže Borzan.

Komentari (24)
  • onda HŽ ne mora ni prodavat karte...

    15. 11. 2018,   13:01
  • HŽ postao besplatan

    15. 11. 2018,   13:04
  • Hž ključ u bravu

    15. 11. 2018,   13:00