Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako zaprijeti inflacija od 5-10 posto, kamatne stope će rasti'

Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu komentirala je zahtjev Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, koji traži ukidanje promjenjivih kamatnih stopa

- Svaki odgovorni potrošač treba povećati svoju financijsku pismenost, na tome rade i HNB i banke i HANFA, kazala je Ivanov te upozorila kako su kamatne stope na najnižoj razini ikad, ali da će vjerojatno rasti.

- Neki misle da će tako ostati kao u Japanu, kazala je, a neki misle da će rasti puzajuće do 2020. pa onda kasnije brže.

Upitana o čemu ovisi rast kamatnih stopa odgovorila je kako to ovisi o stopi inflacije.

- Ako nam zaprijeti inflacija od 5-10 posto kamatne stope će ići gore. To će se odraziti i na ponašanje u SAD-u i u Europi. To ovisi i o premiji rizika. Treći je razlog konkurencija. Sada je potražnja slaba i banke imaju višak likvidnosti. Do 2020. drastičan rast kamatnih stopa se ne bi trebao dogoditi, kazala je Ivanov.

Na pitanje bi li ona zatražila fiksnu kamatnu stopu odgovorila je da bi u slučaju da je digla kredit prije dvije ili tri godine, prenosi HRT.

Komentari (9)
  • ako banke imaju višak novca, plasman istog mogu osigurati nižim kamatnim stopama....nitko ne kupuje skupi kapital nego je zainteresiran dizati kredit koji može otplatiti bez mogućnosti drastičnog povećanja kamata tj promjenjive kamatne stope. pa sada ekipa vi dignite kredit, ili dignite kredit da otplatite kredit (refinanciranje)....ova spika sa povećanjem kamata u vremenu kada novca ima na pretek je deplasirana i jedna profesorica sa ekonomskog fakulteta si to ne bi trebala dopustiti da se navuče na tanak led...

    16. 5. 2017,   10:02
  • Al će zato kamate na štednju ostati oko 0% i dalje,jer je pohlepnim bankarima uvijek malo,zar ne??

    16. 5. 2017,   15:59
  • Kod nas je to nebitno, kod nas kamate idu gore zbog poštenih bankara i prepoštene politike.

    16. 5. 2017,   10:58