Obavijesti

News

Komentari 15

'Ako želite zatvoriti poduzeće, plaćate desetke tisuća kuna...'

'Ako želite zatvoriti poduzeće, plaćate desetke tisuća kuna...'
2

Ovakvi nameti nisu primjereni društvenoj klimi koja za cilj ima poticanje poduzetništva i predstavljaju poseban namet malim i srednjim poduzetnicima, upozorili su iz Hrvatske udruge poslodavaca

VIDEO

Hrvatska udruga poslodavaca poslala je početkom siječnja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dopis kojim upozoravaju na odredbe Zakona o trgovačkim društvima vezane uz likvidaciju poduzeća, a koje HUP smatra vremenski i administrativno opterećujućima za poduzetnike i predstavljaju dugotrajan i skup postupak, priopćili su iz HUP-a. 

Hrvatska udruga poslodavaca

U svom priopćenju HUP tvrdi da će, u slučaju da je imovina društva veća od obveza, provest će se likvidacija društva koja je dugotrajna jer prestaje postojati pravna osobna i prije toga je nužno da sva njena imovina i obveze pravno prijeđu na neku fizičku osobu koja i dalje postoji. 

Postupak traje najmanje pola godine, a u praksi zapravo i godinu dana, što sve zajedno prelazi iznos od desetak tisuća kuna, a obuhvaća višekratnu objavu javnih poziva vjerovnicima, čak i u slučaju da je u knjigama evidentiran samo jedan te podnošenje tri financijska izvještaja u rangu završnog računa. 

Za poduzeće ne postoji mogućnost mirovanja ili zamrzavanja. Dok ono postoji, dužno je izvještavati poreznu i predavati FINI izvještaje za javnu objavu, a imenovani direktor je odgovoran za njegovo cjelokupno poslovanje, pa tako i za to. Možda najspornije od svega je što je onaj tko je imenovan direktorom, sve dok se ne zaposli na drugom radnom mjestu, dužan plaćati doprinose za obavezna osigurana dok  poduzeće ne bude likvidirano. 

HUP u svom priopćenju upozorava da su od početka ove godine troškovi postali veći, jer je zadnjim izmjenama Zakona o doprinosima uvedena odredba prema kojoj direktori moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, čime su stvoreni dodatni troškovi koji dosežu do 2000 kuna doprinosa mjesečno. Što je postupak likvidacije duži, troškovi su veći. 

Ovakvi nameti nisu primjereni društvenoj klimi koja za cilj ima poticanje poduzetništva i predstavljaju poseban namet malim i srednjim poduzetnicima koji bi u trenutku poslovnog neuspjeha i zatvaranja poduzeća trebali biti sposobni plaćati dodatne naknade, umjesto da im se postupak učini što bezbolnijim i potakne ih na nove poduzetničke pothvate, tvrde u HUP-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori