Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Aktivistica: Spasite svijet kao što želite spasiti Notre-Dame

None Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL

Jučer je cijeli svijet s tugom i očajem svjedočio požaru u katedrali Notre-Dame, ali Notre-Dame će se obnoviti, rekla je Thunberg u govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Švedska tinejdžerica Greta Thunberg, koja je potaknula prosvjede mladih protiv globalnog zatopljenja, pozvala je europske vođe u utorak da djeluju i očuvaju planet baš kao što su obećali obnoviti požarom opustošenu katedralu Notre-Dame.

"Jučer je cijeli svijet s tugom i očajem svjedočio požaru u katedrali Notre-Dame, ali Notre-Dame će se obnoviti", rekla je Thunberg u govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Ta 16-godišnja tinejdžerka privukla je pažnju pošto je odvozila bicikl do zgrade švedskog parlamenta prošlog kolovoza s ručno oslikanim transparentom "School Strike 4 Climate". 

Tisuće učenika krenulo je njezinim stopama, a organizacije mladih organizirale su prosvjede u više od 40 zemalja. 

"Želim da se uspaničarite. Želim da djelujete kao da vaša kuća gori", rekla je. "Brojni političari su mi rekli da paničarenje ne donosi ništa dobro. Slažem se, ali kada vaša kuća gori i želite spriječiti urušavanje, onda je bolje malo paničariti", rekla je.  

Komentari (10)
  • Nema profita od toga, u tome je kvaka

    16. 4. 2019,   22:37
  • Točno!

    17. 4. 2019,   08:55
  • Obično su razne missice predodređene da svojom ljepotom spašavaju svijet i krpaju ozonske rupe.

    17. 4. 2019,   10:04