Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Aktivnosti na Savi' završile su pod vodom: Uništila ih poplava

None Foto: Promo 7

Tijekom prve polovine 2018. godine uređeno je 34.000 m2 površine i očišćeno 7.500 m2 postojećeg betonskog opločenja, pohvalili su se prije nekoliko mjeseci u Gradu. A onda je porastao vodostaj...

Kamioni su od ožujka odvozili zemlju s obale Save oko Mosta slobode u Zagrebu gdje se pripremao teren za ‘Aktivnosti na Savi’. Time je gradonačelnik Bandić od 1. lipnja htio vratiti građane na Savu, piše Večernji list.

Foto: Promo

Obilna kiša povisila je vodostaj Save i na dijelu gdje ima manje zemlje, rijeka se najprije izlila. Iz Hrvatskih voda kažu da obrana od poplave nije ugrožena.

Zagreb: Rijeka Sava izlila se iz svog korita | Autor: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Cilj projekta, najavljivali su iz Grada, je 'vraćanje građana na Savu' i urbano oživljavanje predmetnog prostora, uvođenjem različitih aktivnosti i atrakcija te fizičkih intervencija privremenog karaktera.

- Ovim aktivnostima stvaraju se pretpostavke za početak ponovnog kvalitetnog korištenja prostora neposredno uz korito rijeke Save, kao svojevrsnog nastavka tradicije odnosa građana Zagreba prema Savi, koja je prije više desetljeća predstavljala njihovo omiljeno mjesto druženja, rekreacije i zabave - stoji u opisu projekta.

Foto: Promo

Projekt je trebao obuhvatiti obje obale Save u duljini od oko 7 km, od jezera Jarun na zapadu do Toplane Zagreb na istoku, a uključivao bi tri lokacije na kojima su planirane pojedine intervencije. Prva uz tzv. Hendrixov most, a druge dvije istočno od Mosta slobode, na sjevernoj i južnoj obali.

Zagreb: Rijeka Sava izlila se iz svog korita | Autor: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Tijekom prve polovine 2018. godine uređeno je 34.000 m2 površine i očišćeno 7.500 m2 postojećeg betonskog opločenja - pohvalili su se prije nekoliko mjeseci u Gradu.

Foto: Promo

Prvonagrađeno natječajno rješenje Međunarodnog natječaja Europan 13, koji se bavi temom 'Prilagodljivi grad', nažalost se nije prilagodilo vodostaju Save.

Tema: Hrvatska

Komentari (58)
  • A kaj su mislili da se sava više nikada nebu izlila, taj projekt mora da je radio neko sa kupljenom diplomom.

    31. 5. 2019,   08:30
  • Opet netko oprao lovu na ovome "projektu". Bez uređenja samoga korita Save kao i odvođenja viška vode od zadane lokacije gdje bi trebao biti postavljen ovaj "projekt", sve pada doslovno u vodu.

    31. 5. 2019,   08:41
  • to je tak kad kuhaš kavu a drugo jutro si pročelnik za izgradnju i urbanizam

    31. 5. 2019,   08:34